Magyar Honvédség

2024.05.15. 13:55

Bevonulás: egész Kelet-Magyarországról Salgótarjánba érkeztek a honvédség újoncai

A napokban elindult a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési Programjának következő etapja. Kelet-Magyarország kilenc vármegyéjéből és egy budapesti toborzóirodából több mint negyvenen érkeztek Salgótarjánba azért, hogy a nógrádi vármegyeszékhelyen csatlakozzanak a honvédség soraiba és megkezdjék 10 hetes kiképzésüket.

Veres Edina

Felpróbálhatták, de csak később vehetik át az egyenruhát a honvédség új tartalékosai

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Több mint negyvenen csatlakoztak hétfőn a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési Programjához (EAP) Salgótarjánban. A jelentkezők nem csupán szűkebb hazánkból, hanem az ország valamennyi keleti vármegyéjéből, illetve a csepeli toborzóirodából érkeztek azért, hogy belépjenek a honvédség kötelékébe és elkezdjék tíz hetes kiképzésüket a nem rég átnevezett nógrádi zászlóalj szárnyai alatt.

Salgótarjánban csatlakoztak az EAP kiképzésre jelentkezők a honvédség kötelékéhez
Az kelet-magyarországi régióból több mint negyven tartalékos csatlakozott a honvédség kötelékéhez Salgótarjánban
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool.hu

Egy, a honvedelem.hu oldalon április elején megjelent tájékoztatásból kiderül, hogy a 2022 őszén indított EAP felépítése változtatásokon esett keresztül a közelmúltban.

„A pilot program elsődleges újítása, hogy a korábbi nyolc helyett tíz hétig tart, ami minden területen mélyebb tudás elsajátítását teszi lehetővé a kiképzendők számára” – írták a Magyar Honvédség hivatalos honlapján.

A honvédség soraihoz csatlakozók fizikai felkészítésen is átesnek

Gáspár M. Levente alezredes, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 25. vitéz Széplaki János Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka portálunk érdeklődésére elmondta: idén ez már az 5. EAP bevonulás volt. A kiképzés helyszínét ez alkalommal a Dunántúli vármegyékből jelentkezők számára Győr, míg a kelet-magyarországi régióból érkezőknek Salgótarján jelenti. A hétfői bevonulás során a megjelentek területvédelmi tartalékos szolgálatra kötöttek szerződést.

– A kiképzés első két hetében a résztvevők fizikai felkészítése zajlik majd. Ezeken a sportfoglalkozásokon a tartalékosok civil ruhában vesznek részt. Az egyenruha viselése a május 27-én induló öthetes alapkiképzés, majd az azt követő kéthetes lövész szakalapozó felkészítés ideje alatt azonban már kötelező a számukra. Emiatt a hétfői bevonulás alkalmával a méretegyeztetés már megtörtént – fejtette ki Gáspár M. Levente alezredes, aki azt is hozzátette: a tartalékos szolgálatra jelentkező közel félszáz embert a zászlóalj parancsnokság új salgótarjáni objektumában, a Mérleg út 2. szám alatt található épületben szállásolják el. Az ingatlan évekkel ezelőtt a nyugdíjbiztosítóként funkcionált.

Ismét Salgótarjánban tehetik le a tartalékosok a katonai esküjüket

– A kiképzés utolsó néhány napjában a Győrbe bevonult tartalékosok csatlakozik hozzánk. Ennek oka, hogy a területvédelmi tartalékosok Salgótarjánban tehetik le ünnepélyes esküjüket a haza szolgálatára július 23-án – mondta Gáspár M. Levente alezredes.

Közel egy évvel korábban hasonló rendezvény már elkápráztathatta a város lakosait. Ahogy arról portálunk is beszámolt, tavaly áprilisban több mint 150, a „szélrózsa minden irányából” érkezett katona ismételte a honvédeskü szövegét Salgótarján belvárosában, ahol az eseményhez kapcsolódóan megannyi programmal várták az érdeklődőket.

Az EAP kiképzést elvégző tartalékosok többféleképpen is dönthetnek azzal kapcsolatban, hogy miként kívánnak részt venni a honvédség kötelékében. Egyfelől maradhatnak a tartalékosi szolgálati formánál, másfelől szerződéses katonai szolgálatot vállalhatnak a Magyar Honvédség valamelyik alakulatánál.

Gyakori látvány lesz Salgótarjánban a katonák csoportos mozgása
A nógrádi alakulat parancsnoka azt is elárulta, hogy a gyakorlati foglalkozásoknak a zászlóalj egy másik új objektuma ad majd otthont. Ennek értelmében a gyakorlatokat a volt salgótarjáni kemping területén kialakított, „Beszterce” Harcászati Kiképző Bázison hajtják majd végre a tartalékosok. Gáspár M. Levente alezredes emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a tartalékosok olykor gyalogosan ingáznak majd a kiképző bázis és a szálláshelyükként szolgáló épület között, így a következő hetekben a salgótarjáni lakosok gyakrabban találkozhatnak csapatban vonuló katonákkal.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában