Környezetvédelem

2023.01.20. 11:19

Szélmalomharcot vívnak Nógrádban az utak mellett halmozódó hulladékkal

Szűkebb hazánk közútjai mentén tonnaszámra halmozódik a szemét, amivel szélmalomharcot vívnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai. Tavaly 362 tonnát gyűjtöttek össze, többet, mint az azt megelőző évben.

G.E.

Hiába szedik össze a szemetet az utak mellől, az illegális lerakók gyorsan újratermelik

Forrás: Nool.hu

Fotó: Fotó: Unger Tamás, Vas Népe

Az út mentén hagyott lomok között háztartási gépek, használt gumiabroncsok is felbukkannak, de nem ritka a veszélyes hulladék és az elpusztult állat sem. 

– Társaságunk a nógrádi közutak mentén egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtést a napi feladatok részeként. A munkavégzés és a szemétgyűjtési akciónapok során tavaly összesen 362 tonna hulladékot gyűjtöttünk össze Nógrád megye úthálózata mentén. A szemétmennyiség a 2021. évi 310 tonnához képest sajnálatos módon növekvő tendenciát mutat – ismertette Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. 

Szélmalomharc az utak mellett
Szemétszedés Bátonyterenyén
Fotós: NMH archív / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, a HulladékRadar applikáción keresztül közvetlenül a társasághoz érkező bejelentésekben szereplő helyszínek megtisztításából, a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által azonosított, a közútkezelő cég területén található illegális hulladéklerakások megszüntetéséből, továbbá a napi munkavégzés során összegyűjtött hulladékmennyiségekből adódik össze a fenti mennyiség. Nógrád megyei munkatársaik tavaly két országos szervezésű és két önálló lebonyolítású hulladékgyűjtő akcióban is részt vettek. 

Szélmalomharc az utak mellett
Az önkéntesek sokat segítenek a környezet rendben tartásában
Fotós: NMH archív / Forrás: Nool.hu

 – A legtöbb szemét Dél-Nógrádban, a Sámsonháza bekötőúton, Hugyagon és a Nógrádmegyer bekötőúton fordul elő, továbbá heti rendszerességgel érkeznek bejelentések a HulladékRadaron keresztül is a megye több pontjáról – hangsúlyozta az osztályvezető. – A Színek Nélkül Egyesülettel állunk kapcsolatban Nógrád megyében, a szervezet a munkaügyi központ támogatásával a Salgótarján környéki mellékutakon gyűjti a hulladékot. 

Pécsi Norbert Sándor arra is kitért: Általánosságban elmondható, hogy valamennyi útszakaszon jellemző a közlekedők által utazásuk során szétdobált műanyag palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A nagyforgalmú utaknál és a határátkelőknél vívnak a leginkább szélmalomharcot ezekkel. A pihenőhelyeken a hulladékgyűjtő edényeink mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken van a legtöbb illegálisan lerakott szemét. Annak összetétele vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó, vagy zöldhulladék, használt gumiabroncs is szerepel a toplistán, de sok esetben találnak különböző veszélyes hulladékokat is és már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is. Sajnálatos tény, hogy minden egyes megtisztított területen rövid időn belül újra megjelenik a szemét.

 – A fentiek miatt is szükségesnek tartjuk újra és újra felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a hulladékelhelyezés egyetlen elfogadott módja az, ha azt engedéllyel rendelkező ártalmatlanítónak adjuk át – húzta alá az osztályvezető. 

Önkormányzatok is küzdenek szétszórt szeméttel

Nem csak a közútkezelő zrt. szakemberei küzdenek az utak mellett elszórt hulladékkal. Az önkormányzatok is igyekeznek településeiket megtisztítani a felelőtlen autósok és járókelők nyomát jelző halmokkal. Varsányban a közfoglalkoztatási programban dolgozók heti rendszerességgel gyűjtik össze a szemetet a településen, az intézmények környékén. A Varsány és Szécsény közötti négy kilométeres útszakasz mellett pedig havonta teszik ugyanezt. 

– Hosszú évek óta elvégezzük ezt a feladatot. Kezdetben sokkal több zsák gyűlt össze, tapasztalataink szerint egyre kevesebb hulladékot dobálnak el a járókelők, de sajnos még mindig van mit összeszedni – tájékoztatott korábban Kanyó Judit, a község polgármestere. – Azon túl, hogy összegyűjtjük az árkokból a szemetet, figyelmeztető táblákat is helyeztünk már el. Példamutatással szeretnénk összefogásra ösztönözni a járás más településein élőket is annak érdekében, hogy rendezett képet mutasson a térség. Helyben pedig az óvodás, iskolás korú gyerekek bevonásával egy szemléletformáló program kidolgozásán gondolkodunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában