Szemétszedés

2022.11.22. 17:20

Megyeszerte rengeteg szemetet szednek fel az utak mellől a szakemberek

Egyre több az illegális hulladéklerakás a Nógrád megyei közutak mentén, pedig ez bűncselekmény, börtönbüntetés is kiszabható érte.

Nool

Mindent elborít az útszéli szemét. Gond ez országszerte és Nógrád megyében is, a helyzet pedig romlik

Forrás: Nool.hu

Fotó: Laufer László, Dunántúli Napló

A Közút Nógrád megyében dolgozó szakembereihez folyamatosan érkeznek a bejelentések a bűncselekménynek számító illegális hulladéklerakásról, amiért egyes esetekben akár három éves börtönbüntetést is kaphatnak az illegális szemetelők - írja portálunknak eljuttatott közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya. 

A hulladékhalmok felszámolása aránytalanul nagy terhet ró a közutak kezelőjére: amíg ezek a munkák kötik le, kevesebb erőforrást fordíthatnak az utak üzemeltetésére és fenntartására. Nógrádban lépten-nyomon az út mentén elhelyezett, lomtalanításból származó hulladékokkal, építési törmelékekkel, gumihulladékokkal szembesülnek a közutasok.  A szakemberek tonnaszámra számolják fel ezeket a hulladéklerakókat. A sajnálatos tendenciát annak ellenére tapasztalják a közutas mérnökségek, hogy az illegális szemetelés bűncselekménynek számít, még börtönbüntetés is járhat érte.

Nógrádban egyre több az illegálisan lerakott hulladék az utak mellett
Folyamatosan gyűjtik a szemetet a szakemberek és önkéntes segítőik, de szélmalomharcot vívnak a hulladékok lerakói ellen
Fotós: Laufer László, Dunántúli Napló / Forrás: Nool.hu 

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózathoz tartozó területeken egész évben folyamatosan, ütemezetten végzi a szemétgyűjtési munkákat. A társaság 80 mérnökségének szemétszedési tevékenysége során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől, ez évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a cég számára.

Nógrádban egyre több az illegálisan lerakott hulladék az utak mellett
Gyakran a legelhagyatottabb helyeken, erdők mélyén, patakok és földutak mellett bukkannak illegálisan lerakott hulladékra a természetjárók, az erdészek
Fotós: Katona Tibor, Zalai Hírlap / Forrás: Nool.hu

Bár a társaság rendszeresen tart szemétszedési akciónapokat, hogy felhívja a problémára a figyelmet, és visszaszorítsa a szemetelést, Nógrád megyében ennek ellenére is egyre többen helyezik el szemetüket az utak mentén. A Közút a közleményben azt kéri: a hulladékokat a megfelelő hulladékudvarokba, átvevőhelyekre vigyék, ne az utak mellett rakják le!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában