Legbátrabbak

2023.01.26. 17:48

Katonától ámuldoztak a balassagyarmati óvodások

Katona járt az óvodákban Balassagyarmaton, ahol a héten a Legbátrabb Várost ünneplik. A gyerekek nagy örömmel és csodálattal fogadták.

Ember-Lukács Zsófia

A különleges vendég bemutatta a gyermekeknek a világháború korából származó evőeszközöket és más érdekességeket is

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Száznégy éve a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen, majd a megszállók kiűzésével elérték, hogy a város Magyarország része maradjon. Erre az alkalomra emlékeznek Balassagyarmaton, ahol a hétvégén is rengeteg programmal várják az érdeklődőket. 

Az óvodákban egy tematikus projekthéttel készültek: minden intézménybe ellátogatott egy katona, aki elmesélte az 1919-es eseményeket és bemutatta a gyermekeknek a világháború korából származó evőeszközöket és más érdekességeket is. A gyermekek énekekkel készültek a katonáknak, akikkel együtt masírozhattak az óvoda udvarán és nagy lelkesedéssel tették fel kérdéseiket.

katona járt a balassagyarmati óvodákban 2023.01.26.
A gyerekek csodálattal hallgatták a katona által mondottakat
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Knyazoviczkiné Rutai Gabriella, a Balassagyarmati Központi Óvoda vezetője elmondta: a tavalyi évhez hasonlóan idén is megemlékeznek a Civitas Fortissima ünnepéről az óvodákban. 2022-ben a város főterén tartották a megemlékezést a gyermekekkel, idén pedig minden óvodában játékokkal, énekekkel és egy rövid játékos katonai bemutatóval készültek.
– Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerjék a város múltját,  kulturális értékeit, megerősítsük a hazaszeretet, a szülőföldhöz való kötődést – emelte ki az intézmény vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában