Civitas Fortissima

2023.01.25. 17:35

Ünnepi hétvégére készül Balassagyarmat, mutatjuk a programokat!

1919. január 29. – ez az a dátum, amikor a Balassagyarmatot elfoglaló csehszlovák erők és a város felkelő polgárai, illetve az őket támogató magyar katonák komoly harcot vívtak egymással a városért. A balassagyarmati felkelés, vagy sokak által csehkiverés keretében tanúsított bátorságáért a város kiérdemelte a Civitas Fortissima, azaz Legbátrabb Város címet. A 104 évvel ezelőtt történtekre háromnapos programsorozattal emlékezik a város.

Lászlók Judit

Balassagyarmaton számos program közül lehet majd választani a hétvégén

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A város önkormányzata a közösségi oldalán adta hírül, hogy háromnapos ünnepi programsorozattal emlékeznek a csehkiverésre a hétvégén. Összegyűjtöttük, hogy melyik nap milyen rendezvényekre kell számítani:

Január 27. péntek – Kvízzel és koncerttel indul a megemlékezés

A programsorozat első napján, január 27-én, pénteken a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Mennyit tudsz Balassagyarmatról? elnevezésű kvízzel, valamint a 10. születésnapját ünneplő Smokin' Sofa Trio nagyszabású koncertjével várják az érdeklődőket. Az izgalmas és szórakoztató kvízjátékra a helyszínre látogatók közül bárki nevezhet. A játék főnyereménye egy egy éjszakás, két főre szóló wellness-használatot, vacsorát, valamint reggelit tartalmazó utalvány.

Pénteken begördül a legbátrabb város Főterére a Petőfi-busz is, ami egy Petőfi Sándor életéről szóló vándorkiállítást rejt magában.

Január 28. szombat – Ötödik alkalommal rendezik meg a Bátrak úszását

A Hatvanégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom balassagyarmati szervezete ezen a napon immár 13. alkalommal rendezi meg a Legbátrabb Város Emléktúrát Magyarnándor és Balassagyarmat között. A gyülekező a balassagyarmati vasútállomáson lesz 8:30 előtt, majd 8:30-kor koszorúzással tisztelegnek a vasútállomás menti harcokban hősi halált halt balassagyarmati vasutasok előtt. Ezt követően külön buszokkal jutnak el a túra kiindulópontjára, a magyarnándori vasútállomásra. 

A Palóc Rozmárok szombaton immár ötödik alkalommal rendezik meg a Bátrak úszását a Nyírjesi nagytóban. A résztvevők regisztrációja és az orvosi vizsgálat 10.00 órakor kezdődik, majd Blaskó-Perlaky Evelin egy bemelegítő tornát tart számukra, aztán 11.00 órakor kezdetét veszi a Bátrak úszása.

Szintén szombaton 12.00 és 16.00 óra között Korabeli Napot tartanak a Civitas Fortissima téren. A helyszínen olyan "katonás" programokkal várják az érdeklődőket, mint a toborzás, élőképes dioráma, első világháborús kiállítás, valamint a Legbátrabb város című film vetítése a Jánossy Képtárban. Ezt követően a program részeként 14.00 órakor várostörténeti séta indul a Civitas Fortissima térről Fábri Gábor geográfus vezetésével. A résztvevők a helyszínen jelentkezhetnek majd a sétára. 

15.00 órától Földi Péter műveiből nyílik kiállítás az Artéria-ban, végül a napot a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban zárják, ahol 19.00 órától Für Anikó színésznő és Hrutka Róbert zenész előadásában lehet megtekinteni a Minden titok című darabot. 

Január 29. vasárnap – Átadják a díszpolgári címeket és a Pro Urbe díjakat

Január 29-én, vasárnap a megemlékezés reggel 10 órakor veszi kezdetét a városi temetőben. A Katonatemetőben az 1919-es hősök sírjánál beszédet mond Molnár Ambrus református lelkész, 11.00 órakor pedig a vasútállomáson emlékeznek meg a vasutas hősökről. 13.00 órától a Városháza dísztermében bemutatják Orosz Örs Szoborsorsaink című könyvét, ezt követően 14.00 órakor ünnepi megemlékezést tartanak a Civitass Fortissima szobornál, ahol Csach Gábor, a város polgármestere mond beszédet. A megemlékezés virágait a városháza emléktáblájánál helyezik el. Végül 16.00 órakor megrendezik a város képviselő-testületének ünnepi ülését a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az eseményen beszédet mond dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke. Majd a rendezvényen átadják a város díszpolgári címeit és a Pro Urbe díjakat. 

Az egész napos megemlékezésen közreműködik a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a Gyarmati Színkör, a Kelet-Nyugat Alkotóműhely, a Balassagyarmati Dalegylet, valamint Kósa Bernadett és Kósa József.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában