Fásítás

2023.01.18. 06:50

Indul a regisztráció: idén tovább zöldülhet Nógrád

Már lehet regisztrálni az Agrárminisztérium Településfásítási Programjára. A 2020-ban elindított akcióhoz az elmúlt időszakban több mint 50 nógrádi község csatlakozott, annak köszönhetően kizöldültek a közterületek. Több önkormányzat döntött úgy, hogy idén is él az adódó lehetőséggel.

G. E.

Novemberben hetven fát ültettek el az ország fásítási program keretében a kisterenyei Kossuth iskola területén

Forrás: Nool

Fotó: H. Cs.

Megnyílt az Agrárminisztérium által elindított Településfásítási Program idei regisztrációja. A 2020-ban induló kezdeményezéshez szűkebb hazánkból az elmúlt időszakban több mint 50 nógrádi település csatlakozott. Az egész országra kiterjedő mozgalmat 2020-ban hirdették meg először a 10 ezer fő alatti kistelepüléseken, mintegy másfél milliárd forint keretösszeggel. A nagy érdeklődésre való tekintettel a következő évben már összesen 24 ezer facsemetetét igényelhettek az önkormányzatok.

Igyekeztek őshonos fafajokat igényelni

A program első ütemében szűkebb hazánk 22 települése élt az adódó lehetőséggel, a második körben pedig újabb 31 csatlakozott ahhoz. Az önkormányzatok a legtöbb esetben igyekeztek őshonos fafajokat igényelni, így mások mellett hárs, platán, nyír, kőris és kocsányos tölgy is díszíti a falvak köztereit.

Megyénk településvezetői a program kapcsán kifejtették: a kezdeményezés amellett, hogy környezettudatosságra irányítja a helyiek figyelmét, jó lehetőség a közösségépítésre is, mivel a legtöbb helyen a lakók összefogásával kerültek földbe az elnyert facsemeték.

Jó példák Nógrádból

– Az Országfásítási program keretében Bánk tizenhat új fa elültetésére nyert támogatást. A térségben itt valósult meg elsőként a program – tájékoztatott Torma Andrea, a település polgármestere. – Tíz darab ezüst hársfát a község főútján, a temető előtti rézsűbe ültettünk el, három gömbszivarfa és három hegyi juhar pedig az óvoda udvarán ad árnyékot a gyerekeknek. Valamennyi megmaradt és szépen fejlődik.

Dorogháza összesen huszonöt facsemetét, húsz gömbszivarfát és öt királydiót nyert. Azokat közösségi program keretében ültették el tavaly ősszel. A falu központjában a Millenniumi parkot és annak környékét, valamint az újtelepi rész zöldterületeit is díszítik a növények. 

– Jó kezdeményezésnek tartom a fenti programot, ami felhívja az emberek figyelmét a környezetvédelem fontosságára. A falu zöldítése továbbra is fontos számunkra, ezért idén is éltünk a fenti lehetőséggel és további 30 fára pályáztunk. Pozitív döntés esetén a Rákóczi út mellé ültetjük majd el a csemetéket – fogalmazott Kővári Lászlóné polgármester.

Magyarnándorba harminc díszfa került még 2020-ban. Schmiedt Károly, a község vezetője arról tájékoztatott, hogy idén is benyújtották pályázatukat a programba, ugyancsak 30 csemetét igényeltek. Azok a József Attila úti új játszótér, valamint a közelmúltban épített sportpálya körül adnak majd árnyékot, amennyiben sikeres lesz a pályázatuk.

Városok is pályázhatnak zöldterületeik bővítésére

Nem csak a kisebb települések számára nyílt lehetőség köztereik zöldítésére. A Mol-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, az Országos Erdészeti Egyesület és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közreműködésével indult a VárosFa Program tavaly tavasszal. 

Mint arról már beszámoltunk, a tízezer főnél nagyobb városok pályázhattak arra belterületek fásítása céljából. A kezdeményezésnek köszönhetően hétezer sorfát ültetnek el a hazai városokban.  A programhoz csatlakozó települések 16 fafajból választhattak, Bátonyterenyén 70 darab fát – platánt, korai juhart és magas kőrist – ültettek el tavaly ősszel. Salgótarjánban szintén 70 facsemete, köztük amerikai hárs és puszta szilfa került földbe a közelmúltban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában