Önkéntesség

2023.01.06. 13:50

Háborús menekültek állították új kihívás elé az észak-mátrai mentő egyesület tagjait

Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai immár hat éve teszik önként vállalt feladatukat és segítik a bajba jutottakat Nógrádban.

Gulyás Edina

Segélyszállítmányt is célhoz juttattak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Tavaly is akadt dolguk bőven, a háború nyomán megindult menekültáradat új kihívás elé állította a csapatot, a bevetéseket pedig állatmentések is színesítették.  Rendezvényekben és bevetésekben is bővelkedő év volt a tavalyi, a tagok 108 alkalommal, szabadidejüket feláldozva siettek a bajba jutottak segítésére.

– Januárban és februárban, ahogy minden évben a fűtési szezonban, kémény és lakástüzek oltásában segítettük a hivatásos tűzoltók munkáját, emellett közúti közlekedési baleseteknél is jelen voltunk – fogalmazott Kökény András, az egyesület vezetője, hozzátéve: – Tavasszal a vegetációs tüzek adtak feladatot, négy-öt alkalommal is előfordult, hogy öt hektárnál is nagyobb területen tomboltak a lángok, még több ezer szalmabála oltásában is részt vettünk.

Mentőszolgálat
Megfelelő felszerelések is rendelkezésre állnak
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, a világjárvány az elmúlt években új feladatokat tartogatott az egyesület tagjainak. Ózongenerátorral segítették az önkormányzatok munkáját a területek fertőtlenítésében. Tavaly tavasszal azonban a szomszédunkban kitört háború állította eddig nem tapasztalt kihívások elé a szervezetet. 

– A legelsők között voltunk, akik a határhoz vonultunk, hiszen egyesületünk alapszabályában is rögzítettük a humanitárius segítségnyújtást vállalt feladataink között – közölte Kökény András. – A háború hírére azonnal azon kezdtünk gondolkozni, mit tehetnénk a menekültek érdekében. Adományokat gyűjtöttünk, amivel a keleti határszakaszon, Záhony térségében segítettük a hazánkba érkezőket. Mivel kevés volt az ember, alig aludtunk valamit, harminc órát voltunk talpon, egy mozi padlóján tudtunk két órát pihenni. Mindent megtettünk amit tudtunk, több alkalommal is segítettünk a határon, majd a megyénkben elhelyezett menekülteket is támogattuk. Egyik tagunk például tolmácsolt a Salgótarjánba érkezett menekülteknek. 

Mentőszolgálat
Mentésre szorulnak néha állatok is: ezt a fiatal barna rétihéját is megmentették
Fotós: Beküldött / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, eltűnt személyek felkutatásában is részt vállaltak, de mentettek nehéz terepen bajba jutott túrázót, motorost és ejtőernyőst is. Feladataikat fán ragadt macska, eltört szárnyú barna réti héja és macskabagoly mentése is színesítette. Szintén említésre méltó eset, hogy újabb rekord felállításának voltak tanúi az egyesület tagjai a Maconkai-víztározónál tavaly nyáron. Egy tóba gurult autó „kihalászásában” működtek közre az egyesület tagjai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában