Kiállítás

2022.12.17. 13:30

Külföldről is érkeztek tenyésztők a bátonyterenyei nyúlkiállításra

Különféle nyulak százai sorakoztak fel az Országos Nyúlkiállításon, amelynek immár ötödik alkalommal adott otthont a bátonyterenyei sportcsarnok. Az eseményen az állatok simogatására is lehetőség nyílt.

Nagy Orsolya

A gyerekek közelebbről is megismerkedhettek a nyulakkal

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az idei kiállításra több mint 760 nyulat neveztek be, a tenyésztők száma pedig a 110-et is meghaladja, sokan közülük külföldről érkeztek a településre.

Az esemény által a látogatók tenyészállatokat kereshetnek, tájékozódhatnak a hazai nyúltenyésztés jelenlegi helyzetéről, de tapasztalatokat is cserélhetnek egymással és új kapcsolatokat is köthetnek.

Nemzetközi nyúl kiállítást és versenyt rendeztek Bátonyterenyén
Több mint hétszáz nyúllal telt meg a bátonyterenyei sportcsarnok
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Király Attila, a város alpolgármestere, valamint a Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesületének elnöke elmondta portálunknak, hogy idén 12. alkalommal rendezik meg a népszerű eseményt.

– Ez a kiállítás haza érkezett, ugyanis az első is innen indult el még 2010-ben. Bátonyterenyén pedig már 5. alkalommal lehet megtekinteni a nyulakat. Az országos rendezvény volt már egyebek mellett Mosonmagyaróváron, Püspökladányban, de Kiskőrösön is – közölte Király Attila.

Hozzátette: egy lelkes amatőr csapat professzionális egyesületté fejlődött az elmúlt évek alatt. Minden egyes feltétel adott ahhoz, hogy minden tenyésztő komoly európai színvonalú tenyészetté tudja kinőni magát.

Az elnök arra is kitért, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdettek, amelyre gyerekek sokasága jelentkezett. Ezeket a rajzokat pedig szintén megtekinthetik az érdeklődők.

Nemzetközi nyúl kiállítást és versenyt rendeztek Bátonyterenyén
Bizonyos nyulakat pedig akár meg is vásárolhatnak az érdeklődők 
Fotós: Hüvösi Csaba

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elárulta, hogy Király Attila mintegy három évtizede foglalkozik már a nyulakkal, és igen elkötelezett mellettük. Ennek a rendezvénynek pedig van történelmi előzménye is, hiszen ezen a vidéken korábban nagyon sokan foglalkoztak nyulakkal, sőt a mai napig is van hagyománya. Manapság viszont inkább a sport és a hobbi tenyésztéssel.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere háláját fejezte ki azért, hogy ismét a város adhat otthon az országos kiállításnak.

Mint mondta, ez a foglalkozás sok alázattal, lemondással és munkával jár.

Az egyik tenyésztő portálunknak úgy fogalmazott, hogy több országból is érkeztek erre az alkalomra nyulak, így például Lengyelországból, Németországból, Szlovákiából, de még Romániából is. A résztvevők között akadnak olyanok, akik csupán 1-2 éve foglalkoznak az állatokkal, de olyanok is, akik több mint 30 éve tenyésztenek már, sőt, még gyerekek is versenyeznek. Hozzátette: bizonyos nyulakat akár meg is vásárolhatnak az érdeklődők.

A nyulakat bírálták is a napokban mégpedig öt osztrák szakember, akik figyelembe vették egyebek mellett az állatok testsúlyát, szőrzetét, ápoltságát és még számos jellemzőjüket.

A családias hangulatú esemény nem csak a versenyzőknek kedvezett, ugyanis több gyermek is ellátogatott a kiállításra, akik nagy örömmel simogatták meg a jószágokat. A nyulakat még holnap, december 18-án is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában