Országos Nyúlkiállítás

2022.12.16. 15:36

Több mint hétszáz nyúllal telt meg a bátonyterenyei sportcsarnok

Mint arról portálunk már beszámolt, a bátonyterenyei sportcsarnok ad otthont a december 17-18. között zajló 12. Országos Nyúlkiállításnak.

Veres Edina

Király Attila német óriás szürke nyulai közül nyolcat is megméret a versenyen

Forrás: Nool archívum

Fotó: Ladóczki Balázs

Király Attila, a város alpolgármestere, egyben a Magyar Nyúltenyésztők Országos Egyesületének (MNYOE) elnöke elmondta: több helyen is rendeztek már korábban országos nyúlkiállítást, így például Püspökladányban, Szikszón, Kiskőrösön vagy épp Mosonmagyaróváron.

– Emelni kell kalapunkat e helyszínek előtt, hiszen kivétel nélkül remek házigazdái voltak a rendezvénynek. Ugyanakkor most mégis azt érzem, hogy a kiállítás hazatért. Tudni kell, hogy az elsőt 2010-ben szintén Bátonyterenyén tartottuk, illetve a tizenkettő közül ez már az ötödik, amelynek városunk ad otthont. Alapvetően hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre ezt az eseményt, és azt hiszem ennek a kikötésünknek maradéktalanul eleget is tettünk – hangsúlyozta az MNYOE elnöke.

Az idei kiállításra több mint 760 nyulat neveztek be, amelyek közül közel 460 óriásnyúl kategóriában, 235 a középtestűek csoportjában, míg 75 a kistestű és törpenyulak között vár majd bírálatra. A kiállító tenyésztők száma meghaladja a 110-et, köztük többen külföldről érkeztek. 

Mint arról portálunk már korábban beszámolt, Király Attila német óriás szürke, és bécsi kékszürke fajták tenyésztésével foglalkozik. A 12. országos kiállításra nyolc nyulával nevezett. Mint mondta, a közelmúltban szép eredményeket ért el hosszú fülű állataival egy Ausztriában rendezett megmérettetésen, így bízik benne, hogy „hazai pályán” is hasonló sikereket tudhat majd magáénak.

Hazánk mellett még mintegy nyolc határon túli országból érkeznek érdeklődők a rendezvényre, amely adat arra enged következtetni, hogy nem csupán a magyar, hanem a külföldi sport- és hobbinyúltenyésztők is érdemi eseményként tartják számon a bátonyterenyei nyúlkiállítást.

Az állatokkal már csütörtökön reggel megérkeztek a tenyésztők, a bírálat pedig nem sokkal később kezdetét is vette. Az öt osztrák bíró egészen péntek délutánig szemlélte a felsorakoztatott nyulakat, amelyeket hét szempont alapján alaposan szemrevételeztek. 

A bírálatok végeztével szombaton a 10 órakor kezdődő megnyitót követően már családiasabb hangulatú programoké lesz a főszerep egészen vasárnap délig. A rendezvényt a témához illő gyermekrajzpályázat eredményhirdetésével színesítik, de emellett kicsik és nagyok örömére egyaránt nyúlsimogatásra is temérdek alkalom kínálkozik majd. 

Király Attila ugyanakkor rámutatott, az érdeklődők legjavát a nyúltenyésztéssel foglalkozó szakemberek, és családtagjaik jelentik. Ennek következtében az esemény fő profilja, hogy a látogatók tenyészállatokat kereshetnek, tájékozódhatnak a hazai nyúltenyésztés jelenlegi helyzetéről, illetve a tapasztalatcserén túl új kapcsolatokat építhetnek ki, vagy éppen a régebbieket ápolhatják, mélyíthetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában