Emlékek

2022.11.18. 20:02

Panellakásból a háborúba: így emlékszik salgótarjáni gyermekkorára Al Ghaoui Hesna

Salgótarjáni gyökereiről, gyermekkoráról és családjáról, valamint háborús tudósítóként eltöltött éveiről is mesélt Az én STorym című beszélgetéssorozat keretein belül Szily Nórának Al Ghaoui Hesna.

Csongrády Béla

Hesna boldogan emlékszik vissza Salgótarjánban eltöltött gyermekéveire

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az én STorym című beszélgetéssorozatot a József Attila Művelődési Központ ez év elejétől Salgótarján várossá nyilvánításának századik évfordulója tiszteletére rendezi. Az eseményre a városból elszármazott és tevékenységi területükön, alkotói munkájukban messzire jutott hírességeket hívják meg. A legutóbbi ilyen programon Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságíró, szakértő, író is részt vett és számos emléket megosztott a megyeszékhelyhez való kötődéséről, életéről.

Al Ghaoui Hesna író, külpolitikai újságíró és a beszélgetést vezető Szily Nóra Az én STorym színpadán
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Al Ghaoui Hesna szülész-nőgyógyász szír származású édesapja magyarországi tanulmányai során a debreceni orvostudományi egyetemen ismerkedett meg édesanyjával, Nagypál Máriával, aki gyermekorvos lett, és Salgótarjánba költözve kezdtek praktizálni. A háborús tudósítóként is ismertté vált Hesna előszeretettel emlékezett vissza a Beszterce-lakótelepen egy hatodik emeleti lakásban töltött éveire beszélgetőpartnere, Szily Nóra érdeklődésére. Visszatekintve egy kicsit szorongó, visszahúzódó gyermeknek látja magát, aki nem igazán passzolt az iskolarendszerbe, egy kicsit mindig lemaradt a dolgozatok befejezésével. Nem is csoda, hiszen gondolatban gyakran volt valahol máshol. S ez azóta is így van, de a gyakorlatban is. 

Hiszen már a középiskolát is Szolnokon kezdte a Varga Katalin magyar-angol kéttannyelvű gimnáziumban, majd tizenhat éves korában ösztöndíjasként tanult az USA-beli Portlandban egy magániskolában. Bár a képzőművészet is közel állt hozzá, hazatérve az ELTE jogtudományi karára került, de arab szakos diplomát szerzett Budapesten és Tunéziában is. Őszintén szólva nem gyakori pályakezdés az övé, s még sajátosabb volt a folytatás, amennyiben – nagy lelkierőről téve tanúbizonyságot – a Magyar Televízió tudósítójaként dolgozott számos közel-keleti háborús konfliktusban. 

Al Ghaoui Hesna Az én STorym 2022.10.
Hesna orvosként praktizáló szülei a közönség soraiból hallgatták a beszélgetést
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Megélt élményeiről egyebek közt a Háborúk földjén és Félj bátran című könyveiben is beszámolt. Egy ideje már szellemi szabadfoglalkozású, úgynevezett szabadúszó: ír, tanít, előadásokat tart. 2021-ben egy évet családjával – férjével és két kislányával – Amerikában töltött a poszttraumás növekedés tanulmányozása céljából. 

Az este nagy meglepetése volt – az érdeklődők és főként Hesna számára – amikor a szervezők képernyőn kötötték össze a két testvért egy tanulságos – egyedi és közös jellemvonásaikat kereső – beszélgetés erejéig a Nigériában, a Magyar Vöröskereszt képviselőjeként dolgozó Naimával

Virtuálisan kötötték össze a testvérpárt a beszélgetés kedvéért
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Bár világjárók, mindketten mindig szívesen jönnek haza Salgótarjánba, ahol mindig otthon érzik magukat – és mint Hesna fogalmazott –, jó érzés, ha rájuk mosolyognak az emberek, az orvosházaspár leányaiként sokan felismerik, köszönnek nekik. Szily Nóra szokásos – például a siker titkát kutató – kérdéseire válaszolva hasonlóan reagáltak, többek között a családi harmóniára törekvést, a felelősséget, a hálát kiemelve. 

Hamarosan folytatódik a sorozat

Az én STorym-sorozat november 26-án, szombaton 17 órai kezdettel folytatódik a fentebb is jelzett kamarateremben. A REMEK – József Attila Művelődési Központ munkatársai ez alkalomra két művészeti ág Salgótarjánban született képviselőit hívták meg: nevezetesen Kocsis Pál színművész és Kiss Péter zongoraművész érkezik, hogy válaszoljon Szily Nóra kérdéseire. Előbbi a helyi KiViSzI-ben ismerkedett meg a színjátszás alapjaival, majd főiskolát végezve számos társulat tagja volt. Egy ideje szerepel Zenthe-produkciókban is. Utóbbi ugyancsak szülővárosában kezdett el zongorán tanulni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában