Salgótarján

2017.11.06. 16:55

Al Ghaoui Hesna: félni teljesen normális dolog

Bármerre jár a világban mindig büszkén vallja, hogy salgótarjáni lány. Al Ghaoui Hesna „Félj bátran” című könyve a közelmúltban látott napvilágot. A budapesti után megyeszékhelyünk volt az első állomás, ahol bemutatta második kötetét, amely rengeteg érdeklődőt vonzott.

Gerhát Karina

Maga a valóságban ilyen pici? És mégsem fél ezekben a veszélyes országokban? Az elmúlt tizenöt évben számtalanszor szegezték neki ezeket, illetve hasonló kérdéseket, amikor egy-egy rázósabb tudósítás után hazaérkezett.

– A termetem soha nem okozott önértékelési problémát, az viszont nem fért a fejembe, miért gondolja bárki, hogy a háborús terepeken nem szoktam félni. Természetesen félek. De amikor ezt elmondtam a gyanútlan kérdezőknek, csalódottságot láttam az arcukon. Mintha elloptam volna tőlük egy illúziót. És ez a jelenség elkezdett érdekelni. Miért vágynak az emberek a félelem nélküli élet titkos receptjére? Miért fél mindenki a félelemtől? És vajon én már szembenéztem minden démonommal?

Tudósítóként, anyaként, félig arab nőként, illetve magyar állampolgárként vizsgálni kezdtem a félelmeit, aztán rájöttem, hogy mindez üzemagnyagként működik bennünk, ami kihozhaja a legjobb, valamint a legrosszabb oldalunkat is. Hogy mitől függ, éppen melyiket? – ezekre a kérdésekre kereste Hesna a választ, amikor elindult a félelem feltérképezésének útján. Ennek kapcsán neves kutatókat, világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan képes a félelem átalakítani a testünket, a szokásainkat, továbbá a viselkedésünket.

Fotók: Hüvösi Csaba

Hesna könyvbemutatóján kifejtette, azért utasítjuk el annyira a félelmet, mert abban a szellemben növünk fel, hogy attól óvakodni kell, mert az rossz. A legtöbb ember a megszégyenüléstől, vagy attól fél a leginkább, hogy nem része egy bizonyos csoportnak. Az egyén legalapvetőbb szükséglete ugyanis a csapatidenditásra, a valahová tartozásra való igény. Szorongásaink nagy része ezek köré csoportosul.

Azt is megtudtuk, azért tartunk a félelemtől, mert azt gondoljuk azáltal, hogy kimutatjuk sebezhetőbbé, gyengébbé válunk majd.

Hesna azért írta legújabb könyvét, mert úgy véli, félni teljesen normális dolog. Ugyanis ez az, ami segít átlépni azokat az akadályokat, amelyekkel mindenkinek meg kell küzdeni.

 

  Hesna élete és munkássága

Al Ghaoui Hesna 1978-ban született szír édesapától, illetve magyar édesanyától. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát szerzett. Az egyetem elvégzését követően a család Salgótarjánba költözött – Hesna itt nőtt fel. A Magyar Televízió munkatársaként több mint húsz országból, köztük számos háborús övezetből is tudósított. Nyelvtudása, valamint családi kötődései révén érdeklődése elsősorban a Közel-Keleti térségre terjedt ki. Riport- és dokumentumfilmjeit több rangos elismeréssel, köztük Prima Primissima díjjal jutalmazták. 2012-ben megyeszékhelyünk díszpolgári címét is átvehette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!