Energiatakarékosság

2022.11.12. 20:37

Nógrád-szerte közösségi tereket zárnak be télre az önkormányzatok

A növekvő energiaárak nem csak a családoknak okoznak fejtörést. Szinte valamennyi településen olyan intézkedéseket hoznak az önkormányzatok, amellyel csökkenthetik a kiadásokat. Szűkebb hazánkban is közösségi helyek zárnak be a fűtési idényben, de van ahol négy naposra rövidül a munkahét, vagy csak minden második villanyoszlopon gyulladnak ki este a fények.

Gulyás Edina

Szuhán több intézkedésről is döntöttek a takarékosság érdekében

Forrás: Google Maps

Szuhán egyebek mellett bezárják a faluházat

Szuhán több intézkedést is meghozott a spórolás jegyében a település képviselő-testülete. A mátraalmási falurészen a fűtési szezonra bezár a faluház. A közelmúltban felújított művelődési házban pedig a tervezett nyolc programból csak kettőt tartanak meg. 

– Az intézményben a fűtési rendszert is korszerűsítették a felújítás során, azonban most újra visszakerül a fatüzeléses kandalló, ami az itt megtartott programok alkalmával a gázfűtést egészíti majd ki – tájékoztatott Tóth Zoltán, a falu polgármestere. – November 15-től az óvodás gyerekek nem az ebédlőben, hanem a csoportszobában fogyasztják majd el az ételt. A polgármesteri hivatalban pedig egyetlen helyiséget fűtünk, ott történik majd a munkavégzés. A közvilágításról jelenleg is folynak az egyeztetések, az elképzelés szerint csak minden második lámpatest működik majd. Erről azonban a település közösségi oldalán a helyiek véleményét is kikérjük. 

Mint mondta, mindezeket az intézkedéseket már jóváhagyta a képviselő-testület, a továbbiakban, amennyiben ezek nem elegendők, vagyontárgyakat kell eladnia az önkormányzatnak. 

A védőnő és a házi orvos azonos napon rendel Szalmatercsen

Szalmatercsen a védőnői szolgálatot és a háziorvos rendelését egy napra időzítették, egyikük délelőtt, másikuk délután fogadja majd a pácienseket. Szentes Dezső, a falu első embere arról számolt be, hogy a polgármesteri hivatal épületébe még nyáron szereltek fel klímaberendezést, ez most jó szolgálatot tesz a fűtési szezonban. Azonban rendezvényeket nem tartanak ez idő alatt a művelődési házban, ott csak a könyvtári szolgáltatás lesz elérhető, igaz az is csak heti tíz órában. 

– Jelenleg nincs más, amin spórolni lehetne, a közvilágítást nem kapcsolhatjuk le, mivel a településen keresztülfutó 22-es számú főúton nagy az átmenő forgalom, így ez az intézkedés megnövelné a balesetek kockázatát. Emellett a közbiztonság szempontjából sem lenne az szerencsés – fogalmazott Szentes Dezső, hozzátéve: – Év végén, az ünnepek idején azonban előreláthatólag igazgatási szünetet rendelünk el a hivatalban. 

Két napon tart nyitva a tereskei könyvtár

Tereskén még minden hétköznap intézhetik a helyiek különféle ügyeiket az önkormányzat épületében, azonban amint hidegebbre fordul az idő, csak kedden és szerdán várják majd az ügyfeleket. Vincze-Meló Martina polgármester arról tájékoztatott, hogy a művelődési házat lezárják, csak a mikulás ünnepséget tartják meg. A könyvtár az eddig megszokottal ellentétben nem öt, hanem csak két napot tart nyitva. 

– Településünkön már elkezdődtek azok az intézkedések, amelyektől megtakarítást remélünk. Az óvodába vegyes tüzelésű kazánt állítunk be, amivel az intézmény és a főzőkonyha gázfűtését egészítjük majd ki. Tíz köbméter fát vásároltunk, amit a közmunkások elkezdtek feldolgozni – közölte Oláh Nándorné, Karancsság polgármestere. – A napokban lesz képviselő-testületi ülés, amin a polgármesteri hivatal nyitvatartásáról is egyeztetünk, illetve javasolni fogom, hogy igazodva az iskolai téli szünidőhöz december 22. és január 8. között az óvoda is zárva legyen. Akik nem tudják megoldani a gyerekek felügyeletét, azokat a gyerekházban fogadják majd. 

Az étkeztetés is fejtörést okoz Romhányban

– Romhányban talán még nehezebb a helyzet, mint a kisebb falvakban, ugyanis számos intézményt működtet az önkormányzat – fogalmazott Vezér Attila polgármester. – A községházán elrendeltük a négynapos munkahetet, pénteken otthonról dolgoznak az alkalmazottak. A könyvtár kedden, szerdán és csütörtökön lesz nyitva, a tornacsarnokba pedig csütörtök estétől hétfő reggelig csak 14 Celsius-fok lesz. A művelődési ház bezár, a legtöbb programot felfüggesztjük, a polgármesteri hivatalt 18 fokra fűtjük fel.
Mint mondta, ezek az intézkedések november elsejétől élnek, decemberben értékelik majd azok eredményét. A polgármester arról is beszámolt, hogy tavaly 70 ezer köbméternyi gázt kötöttek le, azonban ezt 48 ezerre módosították, ezzel több mint 25 százalékot takarítanak meg. Azonban a növekvő élelmiszerárak is fejtörést okoznak a bölcsődés, óvodás és iskolás gyerekek, valamint az idősotthon lakóinak étkeztetésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában