Spórolás

2022.10.26. 11:34

Takarékoskodnak az energiával: a fűtési szezon idejére két Nógrád megyei múzeum is bezár

A fűtési szezon idejére, november 1-től várhatóan 2023. február 28-ig a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) több vidéki tagintézménye is zárva tart. Az energiatakarékossági intézkedés érinti a balassagyarmati Palóc Múzeumot és a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumot is. Bár a két intézmény nem fogad látogatókat, de a szakmai munka tovább folyatódik majd.

Lászlók Judit

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban a téli gázfogyasztás csökkentésének érdekében tennék meg ezt a lépést

Forrás: Nool

Fotó: Palchuber Kinga

Ahogy arról korábban beszámoltunk, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Hír TV Napi aktuális című műsorában még szeptember közepén beszélt arról, hogy bezárhat a látogatók előtt a fűtési szezonra a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum. 

L. Simon László akkor úgy fogalmazott, hogy a kormány által előírt takarékossági intézkedés nélkül is a spórolásra törekedtek volna a magas árak miatt. A főigazgató kifejtette: véleménye szerint azon intézményeket, amelyeknél az évi látogatószám nem éri el az ötezret, illetve amelyeknek a téli hónapokban gyakorlatilag nincs látogatottságuk, érdemes lenne bezárni a fűtési szezon idejére. Ezt az időt például restaurálásra, szakmai munkára, karbantartásra fordíthatnák a múzeumok. Mint mondta: ez például a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumnál valószínűleg megoldható lenne.

Mindezt megerősíti a Magyar Nemzet szeptember végi cikke is. A lap értesülései szerint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nemrégiben az állománygyűlésen jelentette be, hogy november 1-től várhatóan 2023. február 28-ig a múzeum több vidéki tagintézménye – a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével – zárva tart. Az intézkedés hátterében az energiaárak növekedése áll, azonban mindez lehetőséget teremt a tagintézmények korszerűsítésére.

A cikkből kiderül, hogy a kormányzati takarékossági program keretében Csák János miniszter szeptember 16-i keltezésű levelében 25 százalékos energiamegtakarítási célt írt elő az állami szerveknek, így a Magyar Nemzeti Múzeumnak is. Az intézmény vezetése az előírt cél megvalósítása érdekében energiamegtakarítási intézkedési tervet dolgozott ki, amelynek része néhány tagintézmény téli bezárása. A főigazgatói utasítás az érintett tagintézmények munkavállalói és közfoglalkoztatottjai részére távmunkát rendelt el.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az MNM Nógrád megyei tagintézményeit is.

Dr. Limbacher Gábor, az MNM Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta, hogy magyar államnak köszönhetően korábban kaptak egy új külső ingatlant, amit raktárépületté alakítottak át az MNM közreműködésével, így a bezárás ideje alatt ennek berendezése lesz a legfontosabb tevékenységük.

– A kivitelező november elejére vállalta, hogy elkészül a munkálatokkal. Így onnantól számítva megkezdődhet az épület berendezése –  dr. Limbacher Gábor. Hozzátette: – A Néprajzi Múzeum költözése által, a megfelelő mennyiségben részesültünk az intézmény régi tárolórendszereiből, amit most még egy szomszédos ingatlanon tárolunk. Ezt az egész anyagot bevisszük majd az új raktárépületbe, és elkezdődik a raktári rendszerek felépítése.

Az intézményvezető kiemelte, fontos számukra, hogy a szécsényi önkormányzat ingatlanain lévő külső műtárgy javaik a lehető leghamarabb, illetve a kastélyban lévő raktárak nagy része is beköltözhessen az új műtárgy raktárba. Mint mondta,: ezenkívül a kastélyban továbbra is ellátják többek között a műtárgyvédelmi feladatokat és ezen eszközök karbantartását is. Az otthoni munkavégzést pedig minden dolgozó a saját feladatköréhez igazítva végzi majd el.

– Sajnos látogatókat nem tudunk majd fogadni ebben az időszakban, azonban a virtuális térben jelen leszünk. Emellett készülünk a rimaszombati, a losonci, a füleki és a balassagyarmati múzeummal közösen márciusban megnyíló Petőfi kiállítás láncolatra, amely egy turisztikai projekt is lesz egyben – fogalmazott dr. Limbacher Gábor. Hozzáfűzte: márciusban szeretettel várják majd a látogatókat.

Palóc Múzeum, Balassagyarmat
A balassagyarmati Palóc Múzeumot is érinti az energiatakarékossági intézkedés
Forrás: palocmuzeum.hu

Dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, az MNM Palóc Múzeumának igazgatója pedig arról tájékoztatott, hogy a bezárás idején a kollégák otthoni munkát végeznek. Ezek közé tartozik a nyilvántartási, a kiállítás előkészítési feladatok, a digitalizálás, a tudományos tevékenység, a tanulmányírás, illetve a gyűjtőmunka.

– Programok nem lesznek ebben az időszakban, azonban a múzeumpedagógiai foglalkozásokat igyekszünk majd külső helyszíneken megtartani – mondta dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában