Könyvtárak

2022.11.12. 06:50

Télen sem maradnak könyvek nélkül a nógrádi olvasók

Szűkebb hazánk szinte valamennyi településén, a legkisebb falvakban is igénybe vehetik a helyiek a könyvtári szolgáltatásokat. Az utóbbi években a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által koordinált ellátó rendszerhez folyamatosan csatlakoztak a községek, mára 122 kistelepülés tagja annak. Az energiaárak emelkedésének azonban sok helyen a könyvtárak is áldozatul esnek, korlátozott nyitvatartással várják majd az olvasás szerelmeseit.

Gulyás Edina

Az olvasás szerelmesei az átmeneti időszakban sem maradnak könyvtárlátogatási lehetőségek nélkül

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az mindig is természetes volt, hogy Salgótarjánban, ahogy a megye más városaiban, könyvtár várja az olvasni, tanulni vágyókat. Az elmúlt időszakban azonban egyre több kis településen is elérhetővé vált a szolgáltatás. Ez a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek – közismertebb nevén KSZR – köszönhető, amelynek létrehozói azt a célt tűzték ki, hogy Magyarországon egy olyan korszerű, szakmailag egységes elven működő rendszert alkossanak meg, amely azonos feltételeket biztosít az 5500 fő alatti községek lakóinak. 

– Nógrád megyében 122 kistelepülés tagja ennek a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által koordinált ellátó rendszernek. Minden évben vannak csatlakozók, így örömmel mondhatjuk, hogy országosan a második helyen állunk, akik ilyen eredményes, 98 százalékos lefedettséggel szolgáltatnak a kistelepülések felé – hangsúlyozta Molnár Éva, az intézmény igazgatója. 

A jelentősen megnövekedett energiaárak a települések önkormányzatait költségcsökkentő intézkedések meghozatalára kényszerítik. Nem csak a városokban, a kisebb községekben is racionalizálják a kiadásokat, bizonyos szolgáltatásokat felfüggesztenek, vagy egy épületbe vonnak össze a fűtési időszakban. A legtöbb helyen a könyvtárak nyitvatartását is érintik ezek a lépések.

Hetente kétszer fogadják az olvasókat

Mátramindszenten tavaly adták át a megújult, kibővült könyvtárat, ami modern környezetben, a helyi művelődési központban várja azóta is az olvasás szerelmeseit. A megyei könyvtár anyagi támogatásával és szakmai iránymutatásával alakították ki korábban az új olvasórészleget. Itt a köteteken kívül egy gyerekeknek szánt foglalkoztató is helyet kapott, ezek mellett kényelmes székek és számítógépek is a látogatókat szolgálják, ezáltal egy modern közösségi tér alakult ki, ahol eltölthetik idejüket a helyiek. 

– A könyvtár minden héten kétszer, délutánonként fogadta az olvasókat. A költségek racionalizálása érdekében azonban úgy döntöttünk, hogy csak egy alkalommal nyit ki az intézmény egy héten, azonban akkor hosszabb ideig várja a látogatókat – közölte Horváth János, a falu első embere. 

Kölcsönzésre biztosítanak lehetőségeket

Sóshartyánban is a kiadások csökkentését tartják most szem előtt, ezért több olyan intézkedést is eszközöltek, ami ezt szolgálja. Tóth Gabriella polgármester arról számolt be, hogy a fűtési időszakban a könyvtárnak is helyet biztosító művelődési házat bezárják. Azonban a kiadványok kölcsönzésére lehetőséget biztosítanak. Heti két alkalommal adhatják le az elolvasni kívánt könyvek listáját a helyiek a polgármesteri hivatalban. Azokat itt vehetik át és ide is vihetik vissza a lakosok. 

– A szolgáltatást nem szüntetjük meg, a helyiek igényeihez igazodva alakítunk majd rajta, amennyiben szükséges – fogalmazott Tóth Gabriella. 

Az új helyzet türelmet és együttműködést igényel

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár vonatkozásában, a rezsiköltségek csökkentése érdekében komoly, több körös tárgyalásokat folytattunk Salgótarján önkormányzatának vezetőivel. Az intézmény ugyan kisebb alapterületen, csökkentett nyitva tartási idővel, de nyitva tarthat – fogalmazott Molnár Éva. 

Mint mondta, a november elejétől tapasztalt látogatottság egyértelműen visszaigazolta, hogy az olvasók a heti 3 napban nagyon aktívan veszik igénybe a kínált szolgáltatásokat. Ez az új helyzet mind az olvasóktól, mind pedig a könyvtárosoktól fegyelmezettséget, türelmet, együttműködést igényel. A könyvkölcsönzés mellett a helyben olvasás, a számítógép használat biztosított, minden további olvasói igényt igyekeznek a lehetőségekhez mérten kielégíteni. A központi épület mellett heti egy alkalommal a fiókkönyvtárak is nyitva maradnak, kivéve a Munkásotthon tér 1. szám alatt működőt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában