Eltűnt

2022.11.15. 17:05

Kiderült, hová tűnt Szabó Lőrinc emléktáblája a gyarmati hídról

Balassagyarmat megújuló Ipolypart utcája egyre forgalmasabb az épülő sportlétesítmények miatt is, így a járókelőknek feltűnt, hogy a Madách-hídról hiányzik Szabó Lőrinc emléktáblája.

Ember-Lukács Zsófia

Jelenleg csak a levett szobor nyomai láthatók a hídpilléren

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Az alkotást a költő 110. születési évfordulójának alkalmából, az Ipolyon egykor átívelő Madách-híd pillérén helyezték el. A táblán Szabó Lőrinc, A híd alatt című verséből olvasható részlet.

Szabó Lőrinc szobra Balassagyarmaton
Nemrégiben még a helyén volt a költő emléktáblája
Fotós: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

Gaál Dénes, a helyi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet igazgatója a közösségi oldalon megnyugtató választ adott a rejtélyre. Mint megtudtuk: a Zöld Csiga Program keretében átépítik a hídpillért, ezért szerelték le az emléktáblát a szakemberek. A városmegújító beruházásról portálunkon korábban már bővebben is beszámoltunk.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a Törvényszéki Palota tetejéről is eltűntek a szobrok Balassagyarmaton. Mindezt az indokolja, hogy 380 millió forintból teljesen felújítják az épületet. A munkálatok, amelyek főként a homlokzati részt és az udvart érintik, várhatóan 2023 decemberéig tartanak.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában