Épület

2022.11.08. 13:53

Teljesen felújítják 380 millió forintból a balassagyarmati Törvényszéki Palotát

Október második felében kezdődött el a Civitas Fortissima tér nyugati szélén álló Törvényszéki Palota felújítása. A munkálatok, amelyek főként a homlokzati részt és az udvart érintik, várhatóan 2023 decemberéig tartanak.

H.H.

A beruházás 380 millió forintból zajlik egy éven keresztül

Forrás: Nool

Fotó: H. H.

A Hübner Jenő tervei alapján 1911-12-ben, tehát száztíz esztendeje készült hatalmas eklektikus épületben a bírósági és ügyészségi hivatalok mellett a múlt század második felében mintegy négy évtizedig középiskola is működött. Nem is olyan régen a tetőn végeztek kivitelezést a szakemberek, illetve nyílászárókat is cseréltek, most pedig elsősorban a homlokzat kerül sorra.

Dr. Bárány Dávid, a Balassagyarmati Törvényszék sajtótitkára megkeresésünkre elmondta, az Országos Bírósági Hivatal által kiírt nyilvános közbeszerzési eljárásban október 13-án hirdettek eredményt, amelynek nyertese egy szécsényi székhelyű cég lett, és munkatársai még abban a hónapban hozzáláttak a feladatok elvégzéséhez. A kivitelezés során teljesen megújítják a fő- és oldalhomlokzatot, és az épület visszakapja eredeti, törtfehér, homokkő színezetét. Ezen kívül kijavítják a terméskő lábazatot, kitisztítják és a tartósság növelése érdekében a megfelelő anyagokkal szakszerűen átitatják a főpárkányok felületeit, továbbá megszüntetik az alagsori nedvesedési gondokat. A palota előtti járda is megújul.

Korábban beszámoltunk róla, hogy már leemelték a homlokzat tetején álló két és fél méter magas szobrokat. A római kor jogalkotását idéző Praetor, a törvény őre, illetve Iustitia, az igazság istennője alakja az utóbbi időszakokra annyira elhasználódott, hogy indokolttá vált a kicserélésük. A beruházásban közreműködő szobrász-restaurátorok az eredeti formákról mintát vesznek a jövőben, és tartósabb, időtállóbb anyagból újra elkészítik az alkotásokat. 

Dr. Bárány Dávid végezetül hozzátette, a várhatóan 2023 decemberében befejeződő munkálatok közel 380 millió forintba kerülnek, a helyi védelem alatt álló Törvényszéki Palota új feliratot is kap, illetve a belső udvaron is fejlesztenek, a vízelvezetés megoldásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában