Guinness-rekordok

2022.11.14. 17:37

Extrém álmot váltana valóra a látássérült honti rádiós: vonatot akar vezetni

Karvai Sándor vakon született, ám ez nem gátolja őt meg abban, hogy sorra váltsa valóra álmait. Vezetett már motort, autót, utasokkal teli luxusbuszt, kamiont, ezúttal pedig egy vonat mozdonyvezetői székébe szeretne pattanni.

Nool

Karvai Sándor folyamatosan újabb és újabb álmokkal rukkol elő, nemrégiben kamiont is vezetett

Forrás: Bors

A honti származású Karvai Sándorról, aki látássérültként jött a világra, többször beszámoltunk már hírportálunkon. A rádiós műsorvezetőként is ténykedő férfi mindig igyekezett tenni arról, hogy testi fogyatéka ne gátolja őt meg abban, hogy céljait véghez vigye. Sándor nevéhez Guiness-rekordok is fűződnek, nyáron épp a hetedik világrekord-kísérletét állította be: vezethetett egy francia gyártású, 480 lóerős, svéd motorral ellátott automata váltós kamiont egy lezárt területen, de tavaly a Tour de Hongrie balassagyarmati rajtja után is biciklizhetett.

Néhány napja arról írtunk hírportálunkon, hogy épp idén tíz éve annak, hogy a rádiós vakon körbemotorozta a Hungaroringet, s mindössze telefonon kapta az irányra vonatkozó utasításokat. Karvai Sándor ezzel a világ első vak motorosává vált. 

Sándor nem átall nagyokat álmodni, ha extrém kihívásokról van szó, s ezúttal egy újabb nagy fába vágta a fejszéjét: vonatot szeretne vezetni.

– A sikerek újabb és újabb ötleteket szülnek – mesélte a Bors nevű napilapnak Sándor. – A feleségemmel Gyálról járunk Budapestre vonattal dolgozni, és egyszer bolondozva bedobta, milyen jó lenne, ha valamikor én hoznám haza. Én pedig azt mondtam, miért is ne? Ha a korábbi dolgokat meg tudtam oldani, ez sem lehet lehetetlen. Már csak azért is, mert tetszik a hangja, és vonzódom a nagy járművekhez – mondta rekorder.

Mint arról a lap beszámolt, a MÁV szóvivőjével már történt egyeztetés ez ügyben, s azt mondták, hogy érdekesnek találják, beszéljenek róla a jövőben.

– Nem hinném, hogy bármiféle akadályt gördítenének a dolog elé. Nekem teljesen mindegy, hogy gőz- dízel- vagy villany mozdony lenne-e. Bármelyik halad el előttünk, én mindig csodálva hallgatom. A kamionnal a helyszínen találkoztam először, beültem, kitapintottam, hogy mi hol van benne, és egy óra múlva már vezettem. Ennél sokkal bonyolultabb a mozdony sem lehet, bár még soha nem ültem a masiniszta helyén. Betanulnám, hogy mi hol van, hogyan kell kezelni, és a levezetett távolság aztán már mindegy lenne. Menet közben gyönyörködnék a tájban. Tudomásom szerint a világon még senki sem vezetett vonatot vakon. Jó lenne, ha jövő nyáron nekem jönne össze először – zárta a beszélgetést Karvai Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában