Elismerés

2022.11.26. 18:44

Egy nógrádi város és több falu is bekerült hazánk legvirágosabb települései közé

A Magyar Turisztikai Ügynökség idén 29. alkalommal adta át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón. A Virágos Magyarország 2022-es győztesei között több mint 50 díj talált gazdára. Nógrád megyéből 13 település vett részt a versenyen.

L. J.

A varsányiak két díjat is átvehettek idén

Forrás: Beküldött fotó

Közülük Salgótarján Országos Arany Rózsa minőségi díjban részesült, Varsány főkategóriában Virágos Önkormányzatért díjat vehetett át, míg Csesztve és Vizslás szponzori elismerést kapott. 

A verseny honlapján található felhívás szerint a Virágos Magyarország megmérettetésre a települések önkormányzatai nevezhetnek. A kezdeményezés 1994 óta változatlan népszerűségnek örvend, és évente több mint 300 települést mozgat meg. A jelentkezők köre évről évre bővül, idén Erdély, a Vajdaság és a Felvidék magyarlakta települései is csatlakozhattak. 

Mint írják: a verseny célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása. A zsűri a szakmai értékeléskor fokozottan figyel egyebek mellett a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére, a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre, a zöldfelületi programjára, a közösségi részvételre, valamint a turisztikai jelentőségére és felkészültségére is. 

Szűkebb hazánkból idén Salgótarján, Csesztve, Berkenye, Diósjenő, Galgaguta, Herencsény, Jobbágyi, Karancslapujtő, Nógrád, Nógrádkövesd, Nógrádsipek, Vizslás, valamint Varsány pályázott. Végül Salgótarján Országos Arany Rózsa minőségi díjban részesült, míg Varsány a Belügyminisztérium által alapított ezer fő feletti település kategóriában Virágos Önkormányzatért díjat vehetett át. Emellett Varsány részére a Magyar Turisztikai Ügynökség az igényes településkép kialakításáért és az oktatási központ megvalósításáért további elismerését fejezte ki. 

Csesztve a versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményéért a Palócflóra Kft. jóvoltából szponzori díjat nyert. Vizslás pedig szintén szponzori különdíjas lett a Szalonnasütővas pihenőpont és a mezítlábas ösvény megvalósításáért. Az elismeréseket dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár adta át a napokban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón. 

Kanyó Judit, Varsány polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy 2010 óta – amióta ő vezeti a községet – minden évben beneveznek a Virágos Magyarország programba, és több szép elismerésük is van már. 

– A mostani két díj is egyben elismerés minden dolgozónak, aki részt vesz Varsány szépítésében, az élhető, rendezett településkép kialakításában – fogalmazott Kanyó Judit. Hozzátette: – Az idei kiíráson minden eddiginél többen neveztek, így elmondható, hogy a településeket egyre inkább érdekli, hogy szép, élhető és rendezett körülményeik legyenek. Az olyan települések, mint Varsány is, amelyek már hosszú évek óta pályáznak mindenkit arra inspirálnak, hogy még szebbek és jobbak legyenek.

A polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy az értékelés során számos szempontot figyelembe vesz a zsűri, így nem elég csak virágosítani, hanem tiszta, rendezett, sőt fejlődő településnek kell lenni. Végül kitért a község legfőbb céljára is. 

– Az a célunk, hogy Magyarország legszebb települése legyünk és jó hírnevet szerezzünk Nógrád megyének – mondta Kanyó Judit. 

Korábban is díjazták Varsányt
Varsány az elmúlt években rendszeresen részt vett a Virágos Magyarország versenyen és több alkalommal is részesült különböző elismerésekben: Arany Rózsa Díj (2012), Belügyminisztérium (2015), Év települése díja (2016), Fővédnöki díj (2018) Országgyűlés Fenntartható Település bizottsága (2019), Miniszterelnöki különdíj (2021). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában