Önfeláldozás

2022.10.06. 19:29

Tisztelet a hősöknek! – Megyeszerte megemlékeztek az aradi vértanúkról

A kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította október 6-át arra emlékezve, hogy 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvéd főtisztjét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Nógrád megye számos városában és a kisebb településeken is megemlékeztek a hősökről.

Nool

Knézich Károly honvédtábornoknak egyenesági leszármazottjai élnek Salgótarjánban

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Bátonyterenyén a II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulóinak a műsora után Nagy-Majdon József, a város polgármestere osztotta meg az egybegyűltekkel a nemzeti gyásznappal kapcsolatos gondolatait.

Pásztón Farkas Attila, a település polgármester beszédében felidézte, hogy milyen történelmi események vezettek az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos kivégzéséhez.

A rétsági megemlékezésen először Mezőfi Zoltán, a nyugat-nógrádi város polgármestere mondott beszédet.

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Somoskőn, a Váralja Emlékparkban csütörtök délután. Az eseményen részt vett a Szarvas család három generációja is, akik Knézich Károly egyenesági leszármazottjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában