Megemlékezés

2022.10.06. 14:24

A hármas kopjafánál hajtottak fejet Bátonyterenyén az aradi vértanúk emléke előtt (galéria)

A nemzet vértanúira, az aradi tizenhármakra emlékeztek október 6-án, csütörtökön délelőtt Bátonyterenyén. Az eseménynek az Október 6. tér – korábban Tiszti-körként nevezett terület – adott otthont.

V. E.

Sokan lerótták tiszteletüket a kopjafa előtt

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulóinak műsora után Nagy-Majdon József, a város polgármestere osztotta meg az egybegyűltekkel a nemzeti gyásznappal kapcsolatos gondolatait.

– Visszatekintve a múltba, az 1848-49-es eseményekhez, a magyar szabadságharc nemcsak egy kis európai nemzet függetlenedési vágyáról szólt, hiszen az abban résztvevő, sokféle származású katona közös küzdelme az európai szabadságért is folyt. Tettükkel a magyar nemzetet a modern kor szabadságszerető népei közé emelték. Áldozatok és hősök is voltak egyben. A magyar szabadságért harcoltak, habár csak négyen voltak született magyarok, de nem ez számított. Felidézve a történelmi eseményeket bátran kimondhatjuk: a szabadságharc a leverése ellenére sem volt hiábavaló küzdelem, ugyanis a forradalom előtti állapotokat már nem lehetett többé visszaállítani. Hazánk elindult a polgári fejlődés útján, és a bukás ellenére a nemzetben nemcsak továbbélt, hanem erősödött is a szabadság és a függetlenség eszméje – mondta a polgármester, aki ezután azt is kiemelte: nem szabad elfelejtenünk, hogy elődeinknek köszönettel, utódainknak pedig hatalmas felelősséggel tartozunk.

– Hőseinktől megtanulhattuk, hogy egy megálmodott szabad országért tennünk kell, és határozottan fel kell lépnünk azokkal szemben, akik meg akarnak fosztani bennünket szabadságunktól. Ezzel tartozunk utódainknak. Nekünk, magyaroknak, nehéz sorsot szánt a történelem, de mi sohasem adtuk fel. Nemegyszer csak magunkra számíthattunk, s nem csak saját nemzetünket, de Európát is nekünk kellett megvédeni, ahogy most is. Mindig tettük a dolgunkat, nem ijedtünk meg a küzdelemtől, kiálltunk, ahogy ma is kiállunk értékeink mellett – hangsúlyozta Nagy-Majdon József.

Az esemény zárásaként a megjelent helyi önkormányzati képviselők, illetve az intézmények, cégek és civil szervezetek képviselői az emlékezés virágait és mécseseit helyezték el az Október 6. térre nemrég áthelyezett hármas kopjafánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában