Tisztelet

2022.10.06. 19:18

Az aradi vértanú leszármazottjai is részt vettek a salgótarjáni megemlékezésen

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Somoskőn, a Váralja Emlékparkban csütörtök délután. Az eseményen részt vett a Szarvas család három generációja is, akik Knézich Károly egyenesági leszármazottjai.

F. O.

A Szarvas-család is elhelyezte a megemlékezés virágait az emlékműnél

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Dr. Huszár Máté, Salgótarján alpolgármestere beszédében elmondta, hogy tisztelettel és kegyelettel emlékezünk 1849. október 6-a mártírjaira, a tizenhárom aradi vértanúra, akik az életüket áldozták Magyarországért.

– A megtorlás annak idején főleg a politikai és a katonai elit tagjaira irányult, a cél azonban nemcsak az elrettentés volt. Az osztrák hatalom meg akarta fosztani az országot a politikai és a katonai vezetőitől, hogy hazánk képtelen legyen egy újabb szabadságharcra – fogalmazott az alpolgármester.

Mint mondta: 173 évvel ezelőtt a magyar hadtörténelem egyik legtehetségesebb parancsnoki karának tagjai a hazáért váltak meg életüktől. A 13 aradi vértanú – akik közül csak négyen voltak magyarok – bizonyították az egyetemes értékek nemzetek felettiségét.

– Elődeink önfeláldozó küzdelmét a magyar megmaradásért, a nemzet egységéért emlékezetünkben örökre megőrizzük. Október 6-a a kegyetlen megtorlás, az igazságtalanság, az igazságszolgáltatás megcsúfolásának a szimbóluma lett, nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Jelképezi ugyanakkor az emberi helytállást, a feltétel nélküli hazaszeretetet és a becsület diadalát is – hangsúlyozta dr. Huszár Máté.

Hozzátette: ez a nap a csend és a befelé fordulás napja, de nem a halálé. Láthatjuk benne a példát, amelyből erőt meríthetünk mindennapi küzdelmeinkhez, amelyek a nemzet boldogulását szolgálják.

Szarvas Józsefné, nyugdíjas salgótarjáni pedagógus elmondta, hogy a családjuk is éli a mindennapi életét, de a megemlékezés közeledtével átélik a gyászt.

– Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy Knézich Károly egy fiatal feleséget hagyott hátra, aki a férje halála után megzavarodott és meghalt. A két lányuknak viszont sok gyermeke született, és mi, a leszármazottaik minden év októberében találkozunk egymással – mondta Szarvas Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában