Takarékosság

2022.10.16. 17:23

Teljesen átalakul a pásztói könyvtár az energiaválság miatt

A művelődési házba költözik a pásztói könyvtár október végén a megnövekedett rezsiárak miatt, ugyanakkor az intézmény dolgozói továbbra is arra törekednek majd, hogy teljes szolgáltatást biztosítsanak a lakosoknak.

N. O.

A megnövekedett rezsiárak miatt a pásztói könyvtár október 31. napjával ideiglenesen bezárja kapuit

Forrás: Shutterstock

A fűtési időszakban a kialakult helyzet miatt a város költségvetésére nehéz terhet rótt volna a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ gázenergia felhasználása, hiszen az több ezer köbméter – kezdte Váczi Tünde, az intézmény vezetője a közösségi oldalon.

– A fennálló nehéz helyzet miatt tehát megoldást kellett találni, amely nagyon nehéz volt, mégis a napokban tartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen döntést hoztak a honatyák a költségcsökkentés érdekében. 

Mint arról korábban már beszámoltunk: a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ Nagymező utcai könyvtár épületét október 31. napjával ideiglenesen bezárja kapuit. A visszanyitásról a fűtési szezon végén dönt majd a város képviselő-testülete. 

Váczi Tünde kiemelte továbbá, hogy az épület felújítására azonban pályázat van folyamatban, amely 2023 tavaszával realizálódik. Ezért várhatóan a felújítás ideje alatt is a könyvtári kölcsönzés a megszokottól eltérően lesz majd elérhető.

– Az intézmény az átmeneti időszakban a Deák Ferenc úti művelődési központ épületében látja el feladatait. A színházterem és az ingatlan első területe zárva marad, itt nem lesz fűtés. A hátsó bejárat felől közelíthető meg az épület és a hátsó két helyiség kamaratermében lesznek elérhetők a szolgáltatások – közölte az intézményvezető.

Hozzátette: ezáltal az egyik teremben lesz a könyvkölcsönzés, abból az állományból, ami elfér a helyiségben, és az igénylés alapján a teljes készletből is áthozzák az adott művet az épületéből. Olvasói teret az előtérben alakítanak ki folyóirat hozzáféréssel és könyvtárközi kölcsönzéssel, de lesznek információs szolgáltatások, könyvtári foglalkozások és könyvtárhasználat gyermekeknek. 

A másik teremben a civil szervezetek továbbra is találkozóik és összejöveteleik, megbeszéléseik helyszínéül látogathatják előre egyeztetett időpontban a helyiséget. Segítik továbbra is a megszokott módon őket, termet biztosítva, kivetítő és egyéb kiegészítővel felszerelve a felnőtt közösség építése érdekében. Ezen túlmenően kamara előadásokat is szerveznek, amelyek mind zenés, mind pedig prózai műsorok lesznek.

Váczi Tünde kitért a programokra is. 

– A decemberi időszakban meghitt adventi esték lesznek látogathatók. A termekben hamarosan elérhetők lesznek azok a szakkörök, amit a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve fogunk megtartani. A kapcsolattartás is természetesen folytatódik a város intézményeivel és szorosan együttműködünk a továbbiakban is, amit szerződéssel erősítünk meg. A gyermekekről sem feledkezünk meg, hiszen folytatódni fog a Baba-mama klub. Az óvodákkal és az iskolákkal is folytatjuk a könyvtári foglalkozásokat, előre egyeztetett időpontban. A kiállítások helyének kialakítása még folyamatban van. Ezen kívül az idősekről sem feledkezhetünk meg. Azok, akik látogatnak bennünket kiemelt figyelmet kapnak, és azok is, akik nem tudnak eljönni hozzánk. A gondozási központban felolvasást, illetve kézműves foglalkozásokat tartunk – hangsúlyozta a vezető, aki kifejtette, hogy a változásokról továbbra is értesíteni fogják a lakosságot, köszönik a megértést. 

Címkék#Pásztó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában