Építkezés

2022.10.28. 11:30

Kétszázmilliós megemelt kormányzati támogatásból folytatódhat a rétsági tanuszoda építése

A Magyar Közlöny október közepi hivatalos értesítése szerint a kormányzat megközelítőleg kétszázmillió forintos többletforrást biztosít a város tanuszodájának kivitelezési munkálataira, így folytatódhat az építkezés, bár idén nem lesz még átadás – tájékoztatta portálunkat Mezőfi Zoltán, Rétság polgármestere.

Hegedűs Henrik

Májusban még javában zajlott az építkezés

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotó: Hegedűs Márk

Utoljára nyár közepén foglalkoztunk a nyugat-nógrádi térség egyik legjelentősebb beruházásának a helyzetével. A teljes mértékben állami költségből megvalósuló tanuszoda – a helyi önkormányzat mindössze a területet biztosította – kivitelezése ugyanis leállt, az építtetők az anyagárak nagyarányú megemelkedésével magyarázták a szünetelést. 

Korábban igen jó ütemben haladt minden, szépen formálódott az épület, amely a szabvány miatt megszólalásig hasonlít a már működő, hasonló balassagyarmati létesítményhez, ami a Révész László nevét viseli. A településen élők kíváncsian figyelték a fejleményeket, de az egykori honvédségi laktanya szélén, a Hunyadi-ligetben zajló munkálatok környékén július-augusztus során egyetlen dolgozó szakembert sem láttak, amikor munkatársaink személyesen a helyszínen jártak, csak a biztonsági őrökkel találkoztak.

Mezőfi Zoltán, a járási székhely polgármestere július során közleményben tájékoztatta a lakosságot a részletekről. Megkeresve a kivitelezőket, azt a választ adta, hogy ha a kormány augusztus 15-ig dönt a beruházás többletforrásainak biztosításáról, akkor még az év vége előtt befejeződhetnek a munkálatok. Nyilatkozatában kifejtette továbbá, hogy az építő cég, orvosolva a környéken lakók panaszait, vállalta, ha folytatódik az uszoda kialakítása, akkor az oda vezető Radnóti utca megrongálódott burkolati szakaszait is kijavítja.

A meghatározott határidőre azonban semmiféle előrelépés sem történt az ügyben. Mezőfi Zoltán szeptemberben, a Hangadó című helyi havilapban újabb bejelentést tett, mondván ismételten felvette a kapcsolatot a kivitelezőkkel, ők közölték, a fent említett többletforrásokról legkorábban a hónap második felében kerülhet előterjesztés a kormány elé, így viszont egyre kevésbé valószínű a decemberi-januári befejezés, ezzel együtt az intézmény megnyitása.

A polgármester a napokban végül örömhírrel szolgálhatott: az október 17-én megjelent Magyar Közlönyben olvashatták, határozat született erről a többletforrásról. A rétsági tanuszoda költségeit összesen 197 millió forinttal emelték fel, ezzel remélhetőleg teljesen elhárul minden akadály, hogy legkésőbb 2023 tavaszára kész legyen az egész uszoda, és fogadhatják a lubickolni, kar – és lábtempózni vágyó embereket, amivel párhuzamosan a gyermekek úszásoktatása is a tervek szerint megkezdődhet.

Mezőfi Zoltán mostani tájékoztatása szerint jelenleg a napelemes rendszer kiépítését készítik elő a létesítményben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában