Tanácskoztak

2022.10.13. 12:30

Az agrárpolitikában zajló változások adták a gyarmati gazdafórum fő témáját

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád Megyei Gazdafórum címmel tartott tanácskozást Balassagyarmaton szerda délután a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Az eseményen a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének aktualitásai kerültek előtérbe.

Lászlók Judit

Csáki Balázs, a NAK megyei elnöke mondott köszöntőt

Forrás: Nool

Fotó: Lászlók Judit

A gazdafórumon Csáki Balázs, a NAK Nógrád megyei szervezetének az elnöke köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a NAK fontosnak tartja a nehéz helyzetekben az összefogást és a közösségvállalást, valamint az információmegosztást, ezért igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy az információk minél gyorsabban eljussanak a gazdákhoz. 

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány olyan döntéseket hoz, amellyel a háború okozta nehézségeket próbálják meg tompítani, többek között a gazdaság, a gazdálkodók és a lakosság számára egyaránt. 

– A kormány és a szakemberek megpróbálják azt a segítséget megadni, amivel jobban átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot. A körülményekhez képest nagyobb biztonságban próbálják tartani a termelőket, a gazdálkodókat és a vállalkozásokat is – fogalmazott Balla Mihály. Hozzátette, megpróbálják a mezőgazdaságot úgy megtartani, hogy azzal az országot ellássák, ezért bizonyos export korlátozásokat is bevezetett a kormány az egyes mezőgazdasági termékekre. 

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese az agrárpolitika aktualitásait ismertette a jelenlévőkkel
Fotós: Lászlók Judit / Forrás: Nool

Ezt követően Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese tartott előadást a közös agrárpolitika (KAP) aktualitásairól. Elsőként kiemelte, hogy a következő 2023-2027-es támogatási időszakban olyan jelentős változások lesznek, amelyek mindenkitől odafigyelést igényelnek. A szerdai eseményen mindenki képet kapott arról, hogy mit jelentenek elsősorban ezek a változások. 

– A mostani időszak szabályozásainak átalakítása már 2018-ban elkezdődött. Két évvel ezelőtt eljutottunk odáig, hogy meglettek az érvényes jogszabályok. Ebben az szerepelt, hogy minden támogatást, amit kifizetünk, azt előre meg kell tervezni. Az új KAP-ban minden országnak be kell nyújtania a KAP Stratégiai Tervet, és abban le kell írnia előre, 2027. december 31-ig, hogy milyen jogcímeken, milyen feltételek mellett, milyen összegű támogatásokat és hány gazdálkodónak fog kifizetni, illetve azzal milyen célokat fog elérni – mondta Papp Gergely. 

– A terveket minden országnak be kellett adnia 2021. december 31-ig, majd márciusban mindenki visszakapta az Európai Bizottságtól az értékelését az általa benyújtott tervnek. Mi nagyon sok, több mint 400 észrevételt kaptunk, amelyeket újra kellett tárgyalni az Európai Bizottsággal. Két hete benyújtottuk az Európai Bizottságnak Magyarország KAP Stratégiai Tervének végleges verzióját. A hathetes jogi procedúrát követően várhatóan november 7-én fogadják majd el a tervet – tette hozzá a főigazgató-helyettes. 

Ezután A talajról kicsit másképp, a támogatások tükrében címmel Sztahura Erzsébet, a NAK vezető mezőgazdasági szakértője tartott előadást, a tanácskozás végén pedig a megjelent gazdák feltehették kérdéseiket a szakembereknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában