Oktatás

2022.10.24. 13:52

A firenzei vendégek első külföldi oktatókként tanulmányozhatták a nógrádi szakképzés módszertanát

Két firenzei oktató látogatott szűkebb hazánkba a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) vendégeként azért, hogy tanulmányozzák a megyénkben zajló szakképzési rendszert. A centrum technikumai és szakképző iskolái külföldi diákokat ugyan fogadtak már korábban is az Erasmus+ program keretében, azonban ez volt az első alkalom, amikor tanárok érkeztek hozzájuk egy másik országból tapasztalatcsere céljából.

Veres Edina

A szakképzésben rejlő különbségeket és hasonlóságokat is górcső alá vették a megjelentek

Forrás: Beküldött fotó

A firenzei Marco Polo Gimnázium és Szakképző Iskola két tanára, Ilaria Foresti és Francesca Rigacci kivételes helyet foglalnak el a megyei szakképzés történetében. Ők ugyanis az első olyan külföldi oktatók, akik azért érkeztek szűkebb hazánkba, hogy a nálunk zajló szakképzés módszertanát tanulmányozzák. A kéthetes látogatás során az olasz vendégek a centrum összes salgótarjáni és balassagyarmati intézményében zajló munkát megtekintették, illetve több gyakorlati képzőhelyet is felkerestek.

A programok sorában elsőként Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója a megyénkben működő technikumi és a szakképzési rendszerrel kapcsolatban tájékoztatta az olasz vendégeket, akiknek ezután Tőzsérné Fenyvesi Tímea, a Nógrád Megyei Független Vizsgaközpont szakmai vezetője bemutatta az új vizsgarendszert és a folyamatosan bővülő részszakmák körét.

A vendégoktatók látogatásával kapcsolatban Győri Andrea, az NMSzC Erasmus+ programjának koordinátora elmondta: az intézményekben tett látogatások során a szakképzésben rejlő különbségeket és hasonlóságokat is górcső alá vették a megjelentek.

NMSZC, firenzei tanárok, oktatás, tanulmány
A vendégoktatók megosztották a kollégákkal a módszertani tapasztalatokat 
Forrás: Beküldött fotó

– A célunk az volt, hogy a teljes képzési palettánkat be tudjuk mutatni az olasz oktatóknak, de felkerestünk velük több olyan céget és gyárat is, ahol jelenleg a gyakorlati képzéseink megvalósítása zajlik. Emellett a Füleki Szakközépiskolába is ellátogattunk, így lehetőségük nyílt a szlovák és magyar szakképzési rendszer összehasonlítására. Természetesen az épített és természeti örökségeink megtekintése szintén a programok között szerepelt, az úti célok közül nem hiányozhatott Somoskő vára, a balassagyarmati Palóc Múzeum, illetve az 1. Kerékpármúzeum, vagy épp Hollókő sem. A firenzei szaktanárok az intézményeinkben több közismereti és szakmai gyakorlati órán is részt vettek. Érdekesség, hogy az egyik kívánságuk az volt, hogy egy magyar nyelvű történelemórát is meghallgathassanak – mondta Győri Andrea, aki rámutatott arra is, hogy a vendégek egy többprofilú képzést folytató iskolából érkeztek, ugyanakkor ők maguk főként a vendéglátás és a turisztika területén jártasak.

Hozzátette: éppen emiatt például a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában egy mélyreható szakmai egyeztetést tudtak folytatni az ottani vezetőkkel és oktatókkal. Az eseményről a balassagyarmati székhelyű iskola közösségi oldalán is beszámolt.

Zérczi Miklós, az intézmény vezetője portálunk érdeklődésére elárulta, hogy a vendégoktatók náluk is tanórákat és szakmai gyakorlatokat figyeltek meg, mialatt találkoztak a diákokkal és a kollégákkal, akikkel módszertani tapasztalatokat és jó gyakorlatokat osztottak meg.

– Sok mindenről szó esett, így például az olasz és a magyar szakképzési rendszer különbségeiről, vagy épp a gyakorlati oktatás kivitelezéséről. A diákjaink szintén érdeklődéssel fogadták a külföldről érkezett látogatókat, akikkel természetesen angolul beszélgettek – mondta Zérczi Miklós.

Az intézmény vezetője arra is rámutatott, hogy a Firenzéből érkezett tanárok a szakmai órák közül például a kereskedelmi értékesítők, a szakácsok, vagy épp a cukrászok gyakorlatán vettek részt. Ez utóbbi során a vállalkozó kedvű vendégoktatók együtt gyúrhatták a marcipánt a balassagyarmati technikum és szakképző iskola tanulóival.

A mind szakmai, mind pedig kulturális programokban bővelkedő két hét végéhez közeledve a Marco Polo Gimnázium és Szakképző Iskola oktatói helyet foglaltak a közönség soraiban az NMSzC Stromfeld Aurél Technikumban rendezett Erasmus+ program záróünnepségen is.

A külföldi diákokkal kapcsolatos tapasztalatok is témát szolgáltattak

Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója az Ilaria Foresti-val és Francesca Rigaccia-val folytatott egyeztetés során említést tett egyebek mellett a tanulókat anyagilag is ösztönző juttatásokról. Ezentúl az érintetett témák között szerepeltek még az elmúlt két évben indított képzési formák, a pályaorientációs képzések, a Műhelyiskola, illetve az úgynevezett Dobbantó-program is. Ez utóbbi projekt a részszakmák megszerzésében, illetve a szakképzésben való megkapaszkodásban segítheti a hiányos tanulmányi ismeretekkel érkezőket, illetve azokat a fiatalokat, akik az adottságaik, illetve a szociális helyzetük folytán igénylik a speciális foglalkoztatási formákat. A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tájékoztatása szerint az olasz oktatók érdeklődéssel fogadták az elhangzottakat, illetve kíváncsiak voltak a centrum tapasztalataira a külföldi diákokkal kapcsolatosan. Mindez már csak azért is nagy jelentőséggel bírt a vendégek számára, hiszen náluk a tanulói létszám hozzávetőleg 10 százalékát teszik ki a más országokból érkező fiatalok. Szűkebb hazánk iskoláiban ugyanakkor ez még nem jellemző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában