Külföldi gyakorlat

2022.10.13. 20:41

Sikeresen zárták a programot: jövőre Szicíliát vehetik célba a balassagyarmati tanulók

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Szent-Györgyi Albert Technikum évek óta részt vesz az Erasmus+ programban: a sikeres pályázatokkal az intézmény diákjai rendre külföldön tölthetik szakmai gyakorlatukat. A program záróünnepségét – csakúgy, mint Salgótarjánban – csütörtök délután tartották meg a balassagyarmati intézményben.

Lászlók Judit

Balassagyarmaton is záróünnepséget tartottak csütörtökön

Forrás: Nool

Fotó: L. J.

A megjelenteket Szrenka Anikó, a technikum igazgatója köszöntötte. – Kalóz Erika szakmai igazgató-helyettes egészségügyi tagozatért tett munkájának köszönhetően három évvel ezelőtt a diákok szakmai gyakorlaton vehettek részt a németországi Chemnitzben. A koronavírus-járvány elvett tőlünk két évet, azonban idén nyáron az Erasmus+ program által tizenkét egészségügyi tagozatos tanuló ismét részt vehetett három hét szakmai gyakorlaton a német településen – emelte ki Szrenka Anikó.

Ezt követően Kovács Kornél igazgató-helyettes és Kőszeghy Gabriella oktató tartott szakmai beszámolót a németországi gyakorlatról, ugyanis ők voltak azok, akik elkísérték a diákokat az útra. 

Kiderült, a tizenkét tanuló nyáron három hetet töltött Chemnitzben. A szociális otthonokban, mint munkahelyeken különböző ápolási feladatokat láttak el. Ezek közé tartozott például az ágyazás, az etetés, az udvaron való sétáltatás és a fürdetés is. Az ott dolgozók és a szociális otthonokban élők is kedvesen fogadták, illetve támogatták a tanulókat a munkavégzés során. A diákoknak a munka mellett maradt idejük a kirándulásokra is, így felfedezhették Berlint, Lipcsét, Zwickaut, valamint Drezdát is. 

A szakmai beszámolót a tanulók élménybeszámolói tették színesebbé, amelyet végül Kalóz Erika „Ha nővér leszel” című gondolatai zártak. Ezután a diákok ünnepélyesen is átvehették a bizonyítványokat. 

Az intézmény a következő évben Szicíliában tervezi megvalósítani az egészségügyi tagozat szakmai gyakorlatát. 

Két salgótarjáni iskola is részt vett a programban

Mint arról korábban beszámoltunk a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum két salgótarjáni tagiskolájából 30 diák is részt vett a külföldi szakmai gyakorlaton. A Stromfeld Aurél Technikum 12 tanulója Spanyolországban, szintén 12 diákja pedig Lengyelországban töltött egy hónapot, ahol az általuk tanult szakmát az ottani körülmények között gyakorolhatták. Hatan pedig a Borbély Lajos Technikumból csatlakoztak ez utóbbi tanulmányúthoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában