Erasmus

2022.10.13. 18:30

Külföldön öregbítették iskoláik jó hírét, szakmai ismeretekkel tértek haza a nógrádi diákok

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum öt tagiskolája első alkalommal pályázott tavaly az Erasmus+ programba. Annak köszönhetően 187 ezer eurót fordíthattak 59 diák és az őket kísérő 20 tanár egy hónapos külföldi szakmai gyakorlatára, amit Spanyol, Olasz és Lengyelországban töltöttek. Ezen kívül további 26 pedagógus Izlandon, Olasz és Spanyolországban vehetett részt tanulmányúton. A program zárásaként csütörtökön vehették át a bizonyítványokat.

Gulyás Edina

Az élménybeszámolókat követően a diákok és a tanárok is átvehették tanúsítványaikat

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum két salgótarjáni tagiskolájából 30 diák vett részt az elmúlt időszakban külföldi szakmai gyakorlaton. A Stromfeld Aurél Technikum 12 tanulója Spanyolországban, szintén 12 diákja pedig Lengyelországban töltött egy hónapot, ahol az általuk tanult szakmát az ottani körülmények között gyakorolhatták. Hatan pedig a Borbély Lajos Technikumból csatlakoztak ez utóbbi tanulmányúthoz. 

Baranyi Zoltán: A diákok olyan tapasztalatokat szereztek, amivel könnyebben boldogulnak majd az életben. 
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Az intézményekben tanító pedagógusoknak spanyolországi, olaszországi és izlandi iskolákban nyílt arra lehetőségük, hogy az ott alkalmazott jó gyakorlatokat megismerjék és elsajátítsák. Az ott szerzett tapasztalatokkal fűszerezett élménybeszámolókkal is színesítették a csütörtöki Erasmus+ záróünnepséget. 

– A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tavaly nyerte el a két salgótarjáni iskolájának és magának a centrumnak azt a pályázati lehetőséget, amely az Európai Unió Erasmus+ programjának forrásaihoz való hozzájutást biztosította. A Covid-járvány kezdete óta ez az első alkalom, hogy ünnepélyes keretek közt tarthatunk Europass tanúsítványok átadásával egybekötött programot – hangsúlyozta Baranyi Zoltán, a szakképzési centrum főigazgatója.

Mint mondta, azok a tanulók, akik egy hónapot külföldi gyakorlaton töltöttek megállták a helyüket, ezzel öregbítve iskolájuk, de a megye, sőt az ország jó hírét. Olyan tapasztalatokat szereztek, amivel könnyebben boldogulnak majd az életben. Az Erasmus+ program lehetőséget biztosított a szakmai előrelépésre, a számukra átadott dokumentumok igazolják, hogy sikeresen részt vettek a gyakorlaton. Ez később előnyt jelenthet majd a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben is. 

Az ünnepségen tanárok és diákok egyaránt beszámoltak a külföldi utak során szerzett tapasztalatokról
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Az ünnepségen tanárok és diákok egyaránt beszámoltak a külföldi utak során szerzett tapasztalatokról. Abban mindannyian egyetértettek, hogy sokat tanultak a programnak köszönhetően. Nem csak nyelvtudásuk erősödött, amellett számos területen fejlődtek. Egyebek mellett önállóbbak lettek, a problémamegoldó és szervezési készségük is gyarapodott és sok hasznos ismerettel gazdagodtak azokról az országokról, ahol megfordultak. 

Az élménybeszámolókat követően a diákok és a tanárok is átvehették tanúsítványaikat. A rendezvényen részt vettek a szakképzés nógrádi rendszerét és gyakorlatát most Salgótarjánban tanulmányozó firenzei pedagógusok is. Ez az első alkalom, hogy szűkebb hazánkban fogadtak tanárokat a fenti programban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában