Rendvédelem

2022.08.15. 13:57

Nógrád-szerte nő az iskolaőrök száma: kevesebb az összetűzés az oktatási intézményekben

Két éve, a szeptemberi tanévkezdéskor álltak munkába szűkebb hazánk iskoláiban először az iskolaőrök. Azóta tevékenységükkel kapcsolatban szinte csak pozitív visszajelzés érkezett, a pedagógusok és a szülők is elégedettek munkájukkal, így egyre több intézményben igénylik a szolgálatot.

Gulyás Edina

Az iskolaőrök jelenléte nagyban hozzájárul a rend fenntartásához

Forrás: Heol.hu archívum

Fotó: Huszár Márk

– A Salgótarjáni Tankerületi Központ 14 iskolájában teljesített iskolaőr szolgálatot az elmúlt két évben. A következő tanévtől további 4 új intézményben vigyázzák a rendet – tájékoztatott Simon Tibor igazgató, hozzátéve: – Munkájukat megbízhatóan, a szabályokat betartva és betartatva látják el. Szolgálatba lépésük óta az iskolákban jelentősen csökkentek az erőszakos szóbeli és testi konfliktusok is. A tanórákon tapasztalható rendbontások megelőzésében is segítséget nyújtanak. A pedagógusok bizalommal fordulnak hozzájuk. 

Mint mondta, nagy szerepük van a problémák, konfliktusok megelőzésében. Munkaidejük alatt maximálisan együttműködnek az iskolavezetéssel és a nevelőtestületekkel. Az iskolaőrök mára már szorosan hozzátartoznak az intézmények mindennapjaihoz. A pedagógusok a szünetekben, a különböző rendezvényeken, valamint a tanórákon is igénybe veszik a munkájukat. Tanítási időben fenntartják a rendet, hozzájárulnak a bűncselekmények, szabálysértések megelőzéséhez.

– Az elmúlt tanévben két esetben történt az iskolaőr kezdeményezésére rendőri intézkedés – fogalmazott az igazgató. 

Munkájuk nagyfokú biztonságérzetet ad a szülőknek és a gyerekeknek

A Balassagyarmati Tankerületi Központ által fenntartott intézmények közül 7 iskola 12 feladatellátási helyén teljesített iskolaőr szolgálatot az előző tanévben.

– A fenti programról az intézményi visszajelzések alapján csak pozitív tapasztalatokat oszthatunk meg. A legtöbb iskolaőr határozott fellépéssel, következetesen látta el feladatát. Így a jelenlétük nagy fokú biztonságérzetet ad az iskola közösségének, a tanulóknak, a szülőknek és a dolgozóknak egyaránt – hangsúlyozta Nagyné Barna Orsolya, igazgató.

Hozzátette: Nagy szerepük van a tettlegességig fajuló konfliktusok megelőzésében, hiszen folyamatos jelenlétükkel elkerülhető, hogy a diákok közötti ellentétek eldurvuljanak, emellett csökkent az intézményekben a támadólag fellépő szülők száma is. Mindezt az is bizonyítja, hogy csupán három alkalommal történt jelentésköteles intézkedés az előző tanévben. Rendőrségi eljárás pedig csak egy szülő-diák konfliktus esetén indult.

– A következő tanévtől további három intézmény szeretne az iskolaőr programhoz csatlakozni, egy feladatellátási helyen ugyanakkor a lecsökkent tanulólétszám miatt indokolatlanná vált az iskolaőr jövőbeni jelenléte– közölte Nagyné Barna Orsolya.

Az iskolaőrök képzése folyamatos a megyében
Forrás: Hegedűs Márk / Nool.hu archívum

Munkatársként tekintenek az iskolaőrökre

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója arról tájékoztatott, hogy a fenntartásukban működő valamennyi szakképző iskolában és technikumban jelen vannak az iskolaőrök. Összesen hét salgótarjáni és balassagyarmati intézményben látják el feladataikat, és ez idén szeptembertől sem változik. 

– Intézkedniük szerencsére csak nagyon ritka esetben kellett, akkor azonban szakszerűen jártak el, s többségük a munkakörén túl önként is vállal olyan feladatokat, amelyek segítik az iskolavezetést, vagy a diákközösségeket – tájékoztatott Baranyi Zoltán. – Ugyan az iskolaőrök a rendőrség állományában vannak, olyan munkatársként tekintünk rájuk, akik az iskolai élet nyugalmát szolgálják és akik a szülők intézményeinkbe vetett bizalmát növelik.

Szeptembertől újabb intézmények csatlakoznak a programba

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén jelenleg 41 iskolaőr teljesít szolgálatot, 35 intézményben. Az iskolaőrség sikerét mutatja Nógrád megyében, hogy további intézmények jelezték fenntartójuk felé belépési szándékukat a programba szeptember elsejétől – tájékoztatott Dankóné Nagy Éva, a ,megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Mint mondta, tevékenységük – az intézményektől érkezett visszajelzések és értékelések alapján – hozzájárul a tanintézmények zavartalan működéséhez, az iskolai rend fenntartásához. 
– Az előző tanévben iskolaőreink négy alkalommal intézkedtek, amelyek közül egy esetben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt indult büntetőeljárás – közölte a szóvivő, hozzátéve: – Nógrád megyében a toborzási tevékenység folyamatos, iskolaőr- és szerződéses határvadász képzésekre egyaránt várjuk a jelentkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában