Iskolai bántalmazás

2022.06.14. 06:50

Nógrádi gyerekeket is érint az iskolai erőszak

Néhány nap múlva a nógrádi iskolákban is elkezdődik a vakáció, a bántalmazott gyerekeknek azonban egészen mást jelent ez a kicsengetés, mint a társaik számára. Szűkebb hazánkban tavaly több mint tízszer riasztották a hatóságokat az iskolában történt testi sértés, személyi szabadság megsértése vagy garázdaság elkövetése miatt.

Gubányi Patrik

A zaklatás általában verbális, de egyre gyakrabban fizikailag is bántalmazzák egymást a diákok

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az iskolai zaklatás megyénkben is jelen van, az elmúlt hónapokban több ilyen esetről is beszámoltunk. Nagy port kavart például, amikor Karancskeszin, a templom előtti téren brutálisan megvert egy hetedikes fiú egy mindössze harmadikos gyereket, az esetet pedig videóra vették. 

– 2021-ben tizenegy büntetőeljárás vizsgálati szakaszát fejeztük be olyan jogsértéssel kapcsolatban, amely oktatási intézményben, 18 év alatti személy sérelmére történt – tájékoztatta hírportálunkat Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Rámutatott: megyénk köznevelési és szakképzési intézményeiben 2020 szeptemberétől segítik iskolaőrök a rend fenntartását. Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt intézmény pedagógusai, a nevelői és oktatói munkát zavartalanul ellássák. Mint fogalmazott, az őr a tanulók vagy az iskola dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja és a jogellenes cselekményeket megelőzi. Az iskolaőr hivatalos jelentése lehet az alapja az erőszakos esetek következményeként indult eljárásoknak, segítve ezzel a bűncselekmények körülményeinek feltárását. 

A nógrádi Kézenfogva Mozgalom tagjai is mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszaszorítsák az iskolai zaklatásokat, amelyben számításuk szerint minden negyedik gyermek áldozat lehet. 
– Aktivista törekvésem érintettként indult, a kislányomat zaklatták – mondta el érdeklődésünkre Oláhné Baglyos Rita, az egyesület egyik alapító tagja. Kiemelte: amikor gyermeke kapcsán megtalálták a helyes irányt, akkor fogalmazódott meg benne, hogy segítenie kell azoknak a fiataloknak, akik hasonló cipőben járnak, mint ők. 
– Kiss Brigittával létrehoztuk a Kézenfogva Mozgalmat. Egyesületünk arra törekszik, hogy felhívja a figyelmet erre a súlyos problémára, ennek érdekében országos felhívásokat is hirdetünk – mondta. 

Mindennaposak voltak a fenyegetések, kórházba került a stressz tünetei miatt – A kislányomat verbálisan és fizikailag is bántalmazták az iskolában – idézte fel Oláhné Baglyos Rita. – Egyszerű szülőként a pedagógussal mindenféle taktikát bevetettünk annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a zaklató kisfiút. Részben sikerrel jártunk, így voltak zaklatásmentes időszakok, viszont a kislányom lelke és önbecsülése jelentősen sérült. Tisztelettudó, szabálykövető kislány, így nem értettük, hogy mi lehet az oka a piszkálódásoknak. Felső tagozatban már sokkal durvább bántalmazásnak volt kitéve, többször került kórházba hasfájás, fejfájás és lázas állapotok miatt, ezek hátterében a stressz állt és a mindennapos fenyegetések. Szerencsénkre megtaláltam a megoldást, most már jó helyen van, imádja az iskoláját és megtanulta kezelni az ilyen helyzeteket. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában