Fűtés

2022.08.21. 06:50

Kánikulában készüljünk a télre Nógrádban is, már nyáron nézessük át a fűtőberendezéseket!

Nem éri meg őszig várni a fűtőberendezések ellenőriztetésével. Nógrádban kevés a szakember, ráadásul most még több a munkájuk, hiszen sokan szeretnének visszatérni a vegyes tüzeléshez.

Nagy Orsolya

Gázkészülék ellenőrzése

Forrás: Nool.hu

Fotó: Unger Tamás, Vas Népe

Még a fűtésszezon kezdete előtt – akár már most nyár végén is – érdemes átnézetni a készülékeket, hogy azok ne okozzanak gondot a hidegben. 

– Nagyon fontos a fűtőtestek karbantartása a biztonságunk érdekében, de gazdasági okokból is, hiszen a problémamentes működés csökkentheti a fogyasztást. A mostani, nehéz időszakban elengedhetetlen, hogy megfelelően működjenek az eszközök –  közölte Deák János salgótarjáni gázszerelő.

Hozzátette: a megnövekedett gázszámlák sok helyen nehézséget okozhatnak, éppen ezért szeretnének visszatérni vegyes tüzelésű fűtésre. 

– Nagyon sokan kerestek már fel, hogy nézzem át ezeket a készülékeket, hiszen tartanak attól, ha jön a hideg nagy bajok lesznek. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy visszatudják-e állítani a vegyes fűtést és az működőképes vagy sem, de meg is javítjuk, amennyiben szükséges. A tapasztalat azt mutatja, inkább fával fűtenének idén, bár azt is nehezen lehet már beszerezni és dupla áron. Már most nagyon sok a munka és egyre kevesebb a szakember. Éppen ezért nem szabad halogatni, még most szólni kell a szerelőnek, mert ősszel nem biztos, hogy át tudják majd nézni a készülékeket – hangsúlyozta a gázszerelő.

Mint mondta, további problémát okoz, hogy egyre több, a fűtőrendszerhez szükséges eszköz hiánycikk és nehéz beszerezni azokat. 

A szakember arra is kitért, hogy a konvektorokat is át kell nézetni a szezon előtt. Azokba ugyanis könnyen befészkelnek a pókok, így az őrláng kialudhat, nem lehet bekapcsolni. 

Deák János azt tanácsolja mindenkinek, hogy ebben a nehéz időszakban készüljenek fel mindenre és álljanak több lábon a fűtést illetően, valamint ellenőriztessenek minden készüléket.

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője is arra hívja fel a figyelmet, hogy a fűtési szezonban nemcsak a lakástüzek száma emelkedik meg, hanem fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid-mérgezés is. 

– A szén-monoxid az emberi érzékszervnek láthatatlan, hiszen színtelen és szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét. A mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei egyebek mellett a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság. Ráadásul ezek könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat – emelte ki Kapás Márton.

Kifejtette: a szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulását a lakásban okozhatja, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő-berendezés levegő utánpótlása nem megfelelően biztosított, esetleg elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés. Éppen ezért javasolt a jó minőségű szén-monoxid érzékelő használata.

A szóvivő arra is kitért, hogy nem éri meg őszig várni a kéménysepréssel sem, érdemes minél hamarabb időpontot foglalni. A kéményseprők a fűtési szezonon kívül is elérhetők, ajánlott ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzéseket. Ebben az időszakban ugyanis gyorsabb az ügyintézés, a várakozási idő pedig így sokkal rövidebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában