Tűzifa

2022.08.18. 17:35

Követik a fakitermelési tervet: tartalékokból biztosítják a megnövekedett tűzifaigényt Nógrádban

Augusztus elején lépett életbe az a kormányrendelet, amely tartalmazza a veszélyhelyzet alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges jogszabály változásokat. A döntéssel kapcsolatban több olyan írás is megjelent a világhálón, amelyek hazánk erdeinek kiirtását, tarvágását prognosztizálták. E felvetések valóságtartalmával kapcsolatban portálunk megkereste az Ipoly Erdő Zrt.-t, ahol azt a – megnyugtató – választ kaptuk, hogy a rémhíreknek semmiféle alapja nincs.

Veres Edina

Az utóbbi időben megnövekedett az igény a tűzifára

Forrás: MW | Illusztráció

Fotó: Unger Tamás

Egy augusztus elején elfogadott, a tűzifa-kitermeléssel kapcsolatos változtatásokat tartalmazó kormányrendelet nyomán a közelmúltban több olyan szalagcímmel is találkozhattak az interneten szörfölők, amelyek az erdeinkben induló rablógazdálkodásról, vagy épp a természeti területeken felpörgő tarvágásokról „kiabáltak”.

Néhány napja Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán jelentette be, hogy egy miniszteri utasításban cáfolják ezeket a hamis feltételezéseket.

A szűkebb hazánkat érintő változásokról portálunk az Ipoly Erdő Zrt. erdőgazdálkodási főmérnökét, Kovács Mártont kérdezte, aki azonnal leszögezte: a társaságnál a fakitermelés jelenleg a 2022-es tervek szerint zajlik.

– Az Ipoly Erdő Zrt. mindig egy tíz évre szóló, az erdészeti hatóság által jóváhagyott ütemterv szerint, folyamatos hatósági ellenőrzés mellett végzi a fakitermelést. Ez a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet hatására sem változik. A fenti határozat kizárólag vészhelyzet esetére készült. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy esetleges energiaellátási krízis esetén a tervezettnél nagyobb mennyiségű fát tudunk biztosítani, ha azt a lakossági és közintézményi tűzifaigény indokolja – hangsúlyozta a főmérnök, aki azt is aláhúzta: ha nem következik be ilyen vészhelyzet, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti tervek szerint zajlik.

Kovács Márton elárulta, hogy természetesen arra a helyzetre is fel vannak készülve, ha idén a tervezettnél nagyobb tűzifaigény jelentkezne. Ilyen esetben a fokozatosság elvét betartva, a szükséglettel arányos mértékben fognak bevonni olyan területeket, ahol az elmúlt években nem történt meg a – jóváhagyott ütemtervek szerinti – termelés.

– Évek óta kevesebb fát hasznosítunk a kitermeléssel, mint amennyit az erdők teremnek. Ezekből a tartalékokból tudunk bevonni plusz területeket, főleg akácos erdőket. Magyarországon a faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyagunk, a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően ez időről időre gyarapodik. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a védett természeti területeket gyakorlatilag nem érinti érdemi változás a rendelet kapcsán – fejtette ki Kovács Márton.

Hozzátette: a kitermelt faanyag helyén, a korábbi gyakorlatnak és a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik az erdők felújítása.

Ennek fényében az Ipoly Erdő Zrt. ősszel folytatja a már korábban megkezdett telepítési munkáit. Minderre a társaság fontos feladatként tekint, amely lépésekkel a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait próbálják mérsékelni. Ennek érdekében például csökkentik az idegenhonos fafajok arányát, illetve őshonos erdőket telepítenek és újítanak fel, ezzel is ellenállóbbá téve Magyarország zöld erőforrását.

Azzal kapcsolatban, hogy a fakitermelés szabályainak változása mekkora segítséget jelent a lakosoknak Kovács Márton elmondta: a társaság kiemelt célja, hogy a következő fűtési szezonban is jó minőségű tűzifával tudják kiszolgálni a vásárlóikat. Ugyan erősen megnövekedett igényt tapasztalnak, de arra számítanak, hogy a fakitermelési időszak indulásával az mérséklődni fog. Mivel a szociális tűzifa programot nem érintik a jelenlegi változások, így az a korábbi évekhez hasonlóan fog zajlani. Az erdőgazdálkodási főmérnök szerint az érintett önkormányzatokkal a már kialakult gördülékeny együttműködéseknek köszönhetően várhatóan továbbra is zökkenőmentesen fut majd a program, így a leginkább rászorulók idén is jó minőségű téli tüzelőhöz juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában