Ehető kalaposok

2022.06.08. 06:50

Késik a gombaszezon a nógrádi erdőkben: kiadós esőre várnak a spórák

Megjelent a vargánya szűkebb hazánk erdeiben, ám eddig kevés volt az eső, így csak néhány példányt találtak a gombászok. Az erdőt járva érdemes odafigyelni: az ehető fajtákkal együtt általában a gyilkos galócák is előbújnak, de a vadállatok egyre fokozódó jelenléte is veszélyt jelenthet.

Fodor Orsolya

A csapadék és a meleg kedvez a termésnek

Forrás: Szendi Péter/Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Nem beszélhetünk gombadömpingről szűkebb hazánkban. Vargányát ugyan elvétve már lehet találni, de még túlságosan száraz a talaj ahhoz, hogy nagyobb mennyiség teremjen például a nagy népszerűségnek örvendő „igaziból”. 

Sebestyén Katalin helyi gombaszakértő elmondta, hogy a közelmúltban egy fiatalember nyolc kilogramm vargányát vitt be a piacra, amit Kishartyán környékén gyűjtött, a termés a négyezer forintos kilónkénti ára ellenére elsősorban az aszalásra volt alkalmas. 
– Ezt az egy esetet leszámítva még senki nem hozott bevizsgáltatni vagy eladni gombát a piacra. A környező megyékben is hasonló a helyzet, mint felénk. Három-négy éve megfigyelhető az a tendencia, hogy a különböző fajok nem akkor jelennek meg, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Az időjárás olyan szélsőséges mostanság, hogy az őszi gombákkal is találkozhatunk tavasszal az erdőkben – árulta el a szakértő. 

Mint mondta, a meleg és az esős idő kedvez a gombák megjelenésének. A gyors záporok és zivatarok nem elegendőek ahhoz, hogy az erdőben is átitassák a talajt, és kedvező körülményeket teremtsenek a kalaposoknak. 
– Vannak nagy gombászok, akik rendszeresen 20 kiló körüli mennyiséggel érkeznek a piacra, de közülük még senki nem jelent meg. Lucfalváról és Karancsberényből is azt az információt kaptam, hogy a helyiek folyamatosan figyelik az erdőket, de idén még csak néhány darabot találtak – fogalmazott Sebestyén Katalin. 

Hozzátette: a gyilkos galócáknak is kedvez a meleg és a csapadékos időjárás, ezért különösen oda kell figyelni a gombászoknak, hogy mit tesznek a kosarukba. Aki összegyűjt mindent és egy helyre rakja, az hiába szedett számos ehető fajtát, az egészet veszélyesnek kell tekintenie a szakembernek. 
– Elterjedt tévhit az erdőjárók között az, hogy amikor megjelennek a spórák az avar felszínén, hamarosan sok vargánya várható. Ez tévedés, mert ebből nem lehet tudni, hogy milyen gombát jelez előre, de az is előfordulhat, hogy nem jelennek meg a kalaposok a jelenség után. 

A szécsényi gombász, Bartha László rendszeresen Sóshartyánban szedi a kalaposokat. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a napokban tíz darab ehető kalapost talált, de bizakodó és úgy érzi, hamarosan megpakolt kosárral is ki lehet majd sétálni az erdőből, de úgy látja, hogy még mindig kicsit több csapadék kellene. 
– A környéken legkorábban Sóshartyánban szokott megjelenni az „igazi”. Sokan keresik arrafelé, még annak ellenére is, hogy rengeteget kell gyalogolni érte – mondta a férfi. 

Medveveszélyre figyelmeztetnek, nem árt figyelni Nógrád erdeiben

Többen is látták már a Pest és Nógrád megyék határán barangoló barna medvét – többek között Erdőkürtön és Vanyarcon is. Mint arról beszámoltunk: a szakemberek hamar megerősítették a nagyvad jelenlétét. Előbb a lábnyomát találták meg, aztán kamerafelvétel is készült róla. A környékbeli önkormányzatok egytől egyig arra figyelmeztették a kirándulókat és a gombászokat, hogy kerüljék el egy darabig a környékbeli erdőket. 

Az utóbbi években többször is előfordult, hogy Szlovákiából érkezett hozzánk medve. A feltételezések szerint az állat is onnan érkezett. Ám amíg ez a faj csak „átutazó”, addig – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság összesítése szerint – mások, így a farkasok és a hiúzok már megtelepedtek a nógrádi erdőkben. Bár kicsi az esély arra, hogy ezek bármelyikével is szembe találkozzon az ember, azért nem árt körültekintően lépdelni az avaron, és óvatosan gombászni

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában