Mozivászon

2022.05.27. 17:22

Kulisszatitkokat árult el a Hosszú Katinkáról készült film szerkesztője Balassagyarmaton

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszóról szóló Katinka című film premierjét csütörtök délután tartották meg Balassagyarmaton, a Madách Moziban. A filmvetítést követő közönségtalálkozó vendége a balassagyarmati származású Hatala Csenge író volt, aki két és fél éven keresztül szerkesztőként vett részt a film munkálataiban.

Lászlók Judit

Forrás: Facebook | Hatala Csenge

Forrás: Facebook | Hatala Csenge

Hosszú Katinka eddigi pályafutása során húsz világcsúcsot állított fel, huszonhat világbajnoki címet és három olimpiai aranyat szerzett, valamint 300 világkupa győzelmet aratott. A róla készült Katinka című mozifilmből, azonban kiderül, hogy mi a siker a valódi ára. Utóbbira a városban is többen kíváncsiak voltak. A filmvetítést követően Hatala Csenge, a film szerkesztője avatta be a produkció kulisszatitkaiba az érdeklődőket a mozi egyik különtermében, ahol Rigó Zoltán a Madách Mozi vezetője volt a beszélgetőpartnere.

– Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, a Katinka kreatív producere keresett meg 2020 januárjában, hogy nem lenne-e kedvem csatlakozni a stábhoz. Azt mondta, nekem való feladat lenne, amivel egyetértettem – mondta Hatala Csenge. Hozzátéve, hogy a koronavírus-járvány előtt még volt három hónapja arra, hogy megismerje az Iron Ladyt, ugyanis a világjárvány alapjaiban változtatta meg az olimpiai bajnok életét, terveit és így a produkciót is.

– Azt tudni kell rólam, hogy szerelemmel dolgozom és próbálok a munkáimba alaposan és részletesen belemerülni. Így például a forgatás előtt bementem az uszodába megnézni, hogy pontosan mit is csinál Hosszú Katinka. Amíg ő úszott én a medence mellett szinte már futva követtem őt, oda-vissza. Katinka ekkor gőzerővel a 2020-as olimpiára készült. Ezért a film eredeti célja is az volt, hogy bemutassuk a nőt, aki rengeteget küzd az uszodában azért, hogy elérje a céljait. A járvánnyal, azonban minden megváltozott, elmaradtak a versenyek és az olimpiát is elhalasztották egy évvel. A sportoló számára, aki eddig az úszásnak élt, kinyílt a civil élet kapuja. Innentől kezdve vált számunkra még érdekesebbé a film, hiszen Katinka elkezdte önmagát keresni és felépíteni azt az énjét, akivel 25 évig tulajdonképpen nem is foglalkozott. Ezáltal, viszont teljesen megváltozott a film koncepciója – mondta az író, akinek a feladata is nagyon sokrétű volt.

A filmvetítést követően Hatala Csenge, a film szerkesztője avatta be a produkció kulisszatitkaiba az érdeklődőket | Fotó: M. R.

– A legfontosabb az volt, hogy mindent tudjak róla, talán még olyat is, amit esetleg ő nem tud saját magáról. Az első fázis az anyaggyűjtés és a kutatómunka volt, ahol az eddig megjelent cikkeket, interjúkat kellett összegyűjtenem és elolvasnom. Aztán felkerestük az edzőit, az ismerőseit és a barátait, akikkel interjúkat készítettünk. Természetesen vele is igyekeztünk minél több időt tölteni. Nekem is voltak vele, ahogy mi hívtuk „nő a nővel” beszélgetéseim. A munka során 75 napot töltöttünk forgatással, de igazából két és fél éven keresztül minden nap dolgoztunk. A rendező, Pálinkás Norbert koncepciója az volt, hogy ez a produkció valamilyen szinten csapatmunka legyen. Éppen ezért hálás vagyok neki, amiért többször is meghallgatta és elfogadta a javaslataimat. De az alapos munka és az összhang igazából az egész stábra jellemző volt – mondta a szerkesztő, aki kitért arra is, hogy az egyik kedvenc jelenete az volt, amikor Katinka énekelt, de ez végül nem került bele az alkotásba. Majd a jelenlévőkkel megosztotta azt is, hogy a stábban mindenki érezte, hogy a koronavírus után az olimpiára már egy teljesen más Katinka fog visszatérni. Azonban végig ott volt a remény, ugyanis azt megtanulták Katinkáról, hogy mindig tud meglepetést okozni.

– Bár elérte az álmát és olimpiai bajnok lett, még mindig talál magának motivációt a folytatásra. Most éppen azért dolgozik, hogy meglegyen a 100. nagy, nemzetközi versenyen szerzett érme, amihez már csak négy hiányzik – mondta Hatala Csenge, aki jelenleg újabb filmeken és egy regényen is dolgozik.

Értékelte az olimpiai bajnok elhivatottságát | A közönségtalálkozón Hatala Csenge által bepillantást nyerhettünk a sportoló személyiségébe is. Aki szerint Hosszú Katinka rendkívül céltudatos, nagy fájdalom- és monotonitás tűrő képességgel rendelkezik, az álmaiért pedig még képes volt önmagát is feláldozni. – A film premierjén megköszöntem neki, hogy ilyen együttműködő volt, ugyanis a beszélgetéseink alkalmával sokszor a lelkében vájkáltunk és olyan dolgokat is tudni akartunk, ami számára talán nehézséget jelentett. Éppen ezért a film, ahogy ő is fogalmazott, terápia volt a számára – mondta a szerkesztő. Hozzátette: – Minden edzőjével beszéltünk és tulajdonképpen az egész úszószakma úgy tartja, hogy már mindent tud az úszásról és nincs olyan edző, aki újat tudna neki mutatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában