Szalonnasütő

2022.05.07. 20:01

Fából faragott egyedi turisztikai látványosságot a vizslási asztalos

Számos közterületi remekmű dicséri Forgó Zoltán keze munkáját Vizsláson. Az ügyes kezű férfi több területen is helytáll, hiszen nemcsak asztalos, de hosszú évek óta tűzoltó is.

Nagy Orsolya

A polgármester kereste fel a szakembert a szalonnasütő vasat formázó kilátó ötletével

Forrás: H.Cs., NMH

Mint arról korábban már beszámoltunk, Szalon­na­sütővas pihenőpontot adott át az önkormányzat a közelmúltban a települést és Újlakot összekötő út mellett. Korábban itt illegálisan lerakott hulladék hevert, amelyet a faluvezetésnek sikerült felszámolnia, így kerülhetett helyére a turistalátványosság.

A pihenőhelyet Forgó Zoltán helyi lakos készítette el, aki asztalosként dolgozik a településen, de mellette tűzoltóként is tevékenykedik. 
– Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen mindkét munkahelyemet nagyon szeretem. Tűzoltóként 2008 óta tevékenykedem. A katasztrófavédelem munkatársai korábban több alkalommal tartottak bemutatókat a faluban, már akkor nagyon megtetszett a helység. Tulajdonképpen azon a napon eldöntöttem, hogy segíteni fogok másokon, és a jövőben ezzel is foglalkozom majd, hiszen ez nagyon fontos a hivatásomban is – közölte Forgó Zoltán.

 Hozzátette: eleinte Budapesten dolgozott, majd öt év szolgálat után Salgótarjánban folytatta, ahol szintén öt évig erősítette a lánglovagok csapatát, jelenleg pedig a bátonyterenyei tűzoltóságon tevékenykedik. Asztalosként 2005-ben végzett, majd pár évvel később saját vállalkozásba kezdett. Az elmúlt évek alatt már számos alkotás dicséri a keze munkáját, ugyanis apósával ő készítette például a településen lévő buszmegállókat, de az információs táblák és a hidak is az ő nevéhez fűzhetők. 

A pihenőhellyel kapcsolatban a helyi vállalkozó úgy fogalmazott, hogy Sándor József polgármester kereste fel korábban az ötlettel és egy fotóval a kezében az elképzelésről. Ő pedig örömmel tett eleget a felkérésnek, szinte azonnal elkezdett gondolkodni a megvalósításon, majd megtervezte a kilátót. A munkálatokban pedig rengeteg segítséget kapott, hiszen a helyiek és az önkormányzat dolgozói is összefogtak, hogy létrejöhessen a Szalonnasütővas pihenőpont. Pár hét után pedig megszületett a falu első turisztikai beruházása, amelyet a napokban tovább fejlesztettek, hiszen játszóteret, padokat és nyársalókat is létesítettek. 

– Jó érzéssel tölt el, hogy ennyit tehettem Vizslásért, és remélem, hogy a jövőben még több dolgot alkothatok majd. Számíthatnak rám, hiszen, mint minden lakosnak, így nekem is fontos, hogy a környezetem rendezett és szép legyen. Ezért pedig tenni kell – emelte ki Zoltán, akit családja mindenben támogat. 

Mint mondta, olykor nehéz összeegyeztetni a sok teendőt, de a családra mindig fontos időt szakítani, akik nélkül nem tudná megvalósítani az elképzeléseit. A jövőben szeretné magát továbbképezni a katasztrófavédelemnél, de az asztalos szakmában is, tehát folytatja a tanulást. 

Forgó Zoltán továbbképezné magát mindkét szakmájában
Forrás: H.Cs. / NMH

Még 2011. szeptember 5-én történt egy buszbaleset a 21-es főúton, Jobbágyi közelében, amely során a Volánbusz Salgótarjánból Budapestre tartó menetrend szerinti járata szarvast gázolt. Az ütközést követően a busz árokba hajtott. A balesetben egy utas vesztette életét, de többen is megsebesültek.

Az utasok között volt Forgó Zoltán is, éppen dolgozni indult. A baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedett, egy hétig az intenzív osztályon ápolták, és hónapokig nem tudott dolgozni. Szerencsére azonban felépült, munkáját sem befolyásolja ma már az egykori sérülés, és mostanra csak egy régi rossz emlék maradt az eset. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában