Szavazás

2022.04.23. 06:50

Már Nógrád megyében is elkezdték leszedni a választási plakátokat

Három héttel az országgyűlési választásokat követően még szűkebb hazánk számos pontján köszönnek vissza a járókelőkre a jelöltek a plakátokról. Dr. Bagó József megyei főjegyző arról tájékoztatott, hogy azok eltávolítására még bő egy hetük van a pártoknak.

Gulyás Edina

Az ideiglenes hirdetményeket leszedik, az óriásplakátokat átragasztják

Forrás: MW

– A plakátot a szavazást követő harminc napon belül, azaz május 3-ig annak kell eltávolítani, aki azt elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték – tájékoztatott Bagó József, hozzátéve: – A harmincnapos határidő jogvesztő. Abban az esetben, ha a fenti kötelezettségnek nem tesznek eleget, a tulajdonos, a bérlő, a vagyonkezelő végzi el a plakát eltávolítását. Azonban ennek költségeit azoknak kell viselni, akik azt kiragasztották. Az eltávolítására vonatkozó kötelezettség megszegése miatt előterjesztett kérelem elbírálására a választási bizottságnak nincs hatásköre, és bírság kiszabására sem jogosult. 

Dr. Bagó József arra is kitért, hogy a szavazást követő kilencvenedik napot követő munkanapon, vagyis július 4-én a helyi választási bizottság megsemmisíti a szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket, valamint az azok elbírálása során keletkezett döntéseket. Ugyancsak erre a sorsra jut a szavazóköri névjegyzék és a mozgóurnát igénylő választópolgárok listájának kinyomtatott példánya, a visszautasítottak jegyzéke, az ellenőrző lapok, a szavazási levélcsomag személyes átvételét kérők jegyzéke és a ki nem adott szavazási levélcsomagok, továbbá a szavazólapok is. 

– Az egyéni választókerületi képviselőknek az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság adta át a napokban a megbízóleveleket. Az egyes számú választókerületben Becsó Zsolt április 19-én, míg a kettes számú választókerületben Balla Mihály április 20-án vette át azt. Azok, akik pártlistáról jutottak be – Berki Sándor, a Párbeszéd Magyarországért mozgalom, míg Dócs Dávid, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője – szintén április 20-án a Parlamentben kapták azt kézhez. Dócs Dávid polgármesteri tisztsége összeférhetetlen az országgyűlési képviselői tisztségével, így Cserháthalápon is időközi választást kell kitűzni, ennek időpontja még nem ismert. 

Hozzátette: a veszélyhelyzet miatt az elmúlt időszakban nem tartottak időközi választást. Jogszabály-módosítás eredményeként azonban az elmaradt vagy ki nem tűzött választásokat meg kell tartani, ki kell tűzni. Nógrádban a közeljövőben – jelenlegi információink szerint – kilenc településen lesz időközi választás, ezeket június 26-án, illetve július 3-án bonyolítják le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában