Geofood

2022.03.30. 19:49

Egyedülálló nógrádi finomságok kapták meg a Geofood védjegyet

A Novohrad-Nógrád Geopark területén tevékenykedő őstermelők és vállalkozások, valamint a környéken található alapanyagok felhasználásával készült termékek kaphatják meg a Geofood védjegyet. Megyénkben eddig két vendéglátóhely büszkélkedett a kitüntetéssel, szerdán három újabb helyi termelő vehette át az elismerést.

Gulyás Edina

Forrás: NMH | Hüvösi Csaba

A Novohrad-Nógrád Geopark és Nógrád Megye Önkormányzata közös program keretében mutatta be szerdán a geopark ízeit felvonultató új Geofood védjegyeseket, valamint a Vedd a nógrádit! programban résztvevő helyi termelőket. 

– Ez utóbbi program kapcsán önkormányzatunk is mindent megtesz a megyében tevékenykedő őstermelők, a helyi vállalkozások, az itt előállított termékek népszerűsítése érdekében – fejtette ki Bagó József Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője, hozzátéve: – A mai program elsősorban az együttműködésről szól, ami a geopark, a megyei önkormányzat és az Innotime Hungary Kft. között alakult ki. Ez a közös gondolkodás tovább erősíti a nógrádi termelőket, ezen keresztül pedig szűkebb hazánk turizmusát és gazdaságát. 

Nagy Júlia, a Geofood védjegy önkéntes koordinátora ismertette, hogy kik kaphatják meg az elismerést. Mint mondta, a Geofood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak. Csak egy elismert UNESCO Globális Geoparkban előállított termékek használhatják. Magyarországon jelenleg három ilyen park van, ezek közül az egyik a megyénk egy részét érintő Novohrad-Nógrád Geopark. 

Idén három nógrádi termelő vehette át az elismerést | Hüvösi Csaba

– A Geofood márka mögött egyértelmű filozófia húzódik meg, ez pedig a helyi közösségek és azok fenntartható fejlődésének támogatása. Mivel ipari szempontból hátrányos területen működnek a geoparkok mindenütt a világban, ezért fontos, hogy a helyi közösségek identitását és a gazdaságot is támogatni tudja a program – hangsúlyozta Nagy Judit, aki arra is kitért: – Azáltal, hogy lerövidülnek a beszállítói láncok egy területen belül, a környezeti fenntarthatóságot lehet segíteni. 

Mint mondta, jelenleg 100-150 vállalkozó van szerte a világban, akik használják ezt a védjegyet, az a  cél, hogy ez a kör minél jobban kiteljesedhessen. A legfontosabb feladat megtalálni azokat a kapcsolódási pontokat, ahol a társadalmi és a gazdasági értékek találkozhatnak egymással. Csak így tud hatékonyan működni egy térség, így lehet megállítani az elöregedést és az elvándorlást és továbbadni értékeinket a következő generációnak. 

A védjegy hozzájárul a nógrádi termelők által készített termékek minél szélesebb körben való megismertetéséhez | Hüvösi Csaba

– Nógrád Megye Önkormányzata két éve indította útjára a Vedd a nógrádit! elnevezésű programot, azzal a céllal, hogy a koronavírus-járvány nehéz időszakában segítsük a szűkebb hazánkban tevékenykedő őstermelőket és vállalkozásokat és lehetőséget teremtsünk a termelők és a fogyasztók egymásra találásának – közölte Murányi Bálint, az önkormányzat szakmai referense, aki arra is kitért, hogy a honlapon jelenleg közel nyolcvanan szerepelnek. A jövőben pedig egy webshop beindítását tervezik. 

Lekvár, méz és gyógynövény termelőket ismertek el | A Geofood védjegyet tavaly a hollókői Castellum Hotel és a Mátraverebély-Szentkúton található Szent Jakab Étterem kapta meg szűkebb hazánkban. Idén az elismerést hárman vehették át. Viktorné Benedek Boglárka őstermelő Szandaváralján készít lekvárokat. Mint mondta, a finomságokhoz a hozzávalókat a kertben és a domboldalban található gyümölcsös fáiról szüreteli. A tevékenységbe barátai biztatására kezdett, bízik abban, hogy a védjegy hozzájárul az általa készített termékek minél szélesebb körben való megismertetéséhez. A Nagy Mihály Gyógynövény Kft. családi vállalkozásként immár három generáció óta foglalkozik a gyógyhatású növények termesztésével és feldolgozásával. Az üzem Cserhátsurányban található.  A Márkházán tevékenykedő Mezzz.hu cég pedig a méhkaptár termékeivel örvendezteti meg az aranyló finomság kedvelőit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában