Különlegességek

2021.12.16. 07:41

Geofood védjegyet kapott a szentkúti szerzetesek titka

Közeleg a karácsony, s ennek kapcsán kiderült, melyek a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely szerzeteseinek kedvenc ünnepi étkei. Ezek a fogások fel is kerültek a kegyhely éttermének étlapjára.

G. K.

Különleges ételekkel bővült az étterem kínálata

Forrás: Beküldött fotó

A ferencesek ihlette leves, főétel és desszert csak decemberben szerepel a menüsoron, viszont a szerzetesek titka nevet viselő palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, az ünnepek után is fennmarad az étlapon. 

– Különleges ételekkel bővült a Szent Jakab étterem kínálata, ugyanis az ünnepi időszakra a menüsorra felkerültek a helyi ferences szerzetesek kedvenc ételei. A sütőtökkrémleves, amely a remeték eledele nevet kapta, az aszalt szilvával és sajttal töltött pulykamell édesburgonya-pürével, amelyet a ferencesek kedvencére kereszteltek, valamint a mákos guba, ahogy Szentkúton szeretik fantázianévvel – mondta el portálunknak Orosz Lóránt, a nemzeti kegyhely igazgatója. 

Mint megtudtuk: négy ferences szerzetes teljesít szolgálatot a Mária-kegyhelyen, akik a régi hagyomány szerint advent alatt tartják a böjtöt. Azonban elárulták kedvenc ételeiket is, amelyek év végéig felkerültek az étlapra. Az említett táplálékok mellett ott szerepel még a Novohrad-Nógrád Geoparktól a Geofood védjegyet is elnyert szerzetesek titka is, amelynek alapanyagai 60 százalékban helyi termelőktől származnak. Ez az ünnepek után is fennmarad az étlapon. A fűszeres, kolbászos, gombás raguval töltött tócsni házi készítésű savanyúsággal tálalva már most a vendégek egyik kedvence. Orosz Lóránt nemcsak a ferencesek kedvelt ünnepi ételeiről beszélt lapunknak, hanem azt is megtudtuk tőle, hogy várakozással, készülődéssel tölti az adventi időszakot. 

– Ilyenkor kicsit jobban elcsendesedek, mint az év többi napján. Imádsággal és böjttel próbálok lelkileg is készülni a karácsonyra. A szentgyónást mi, szerzetesek szintén rendszeresen végezzük, természetesen az adventi időszakban is. Fontosnak tartjuk, hogy tisztán „menjünk” a születendő kis Jézus elé – emelte ki a kegyhelyigazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!