dog dancing

2021.10.02. 19:50

Utcáról mentett kedvenceit hívja táncba a hollókői oktató

Mancs a láb mellé, forgás jobbra, majd balra. Kellemes dallamra vezet a gazda, engedelmesen követi a kutya. Aki látja a tökéletesen megkomponált bemutatót, azt hiheti, hogy erre bizony csak fajtatiszta, kölyökkorától jól nevelt négylábú képes. Hazafi Dorottya azonban két utcáról mentett kedvencével indul a dog dancing versenyeken.

Gulyás Edina

Podgara mindig örömmel játszik gazdájával a szabadban

Forrás: Beküldött

Fülbemászó dallamok szűrődnek ki a hollókői kutyaközpont próbaterméből, gazdák és kutyák szorgalmasan gyakorolnak. Szűkebb hazánkban kizárólag itt oktatnak dog dancinget, amit kutyatáncként vagy kutyatáncoltatásként lehetne magyarra fordítani. Hazafi Dorottya is ebben az iskolában vezette be két mentett kutyáját a különleges és látványos sport rejtelmeibe.

– Mindig is imádtam az ebeket, gyerekkoromban egy spániel keverék kutyám volt. Felnőttként sem volt kérdés, hogy magam mellé fogadok egy négylábú barátot – kezdte történetét Dorottya. – A fiatalkori emlékek hatására fogadtam örökbe a spániel keveréket, aki Scully névre hallgat. Nehéz sors jutott neki, a Hajdúságban az utcán kóborolt, majd gyepmesteri telepre került, végül egy évnél is többet töltött menhelyen. Innen került hozzám kétéves korában.

Mint mondta: közel hat hónappal azt követően, hogy Scullyt hazavitte, szinte az orra előtt dobtak az utcára egy másik keverék kutyát. Természetesen nem volt szíve otthagyni, befogadta hát az akkor még kölyök Podgarát is. A két négylábúval azóta elválaszthatatlanok.

Hazafi Dorottya és Scully között kiváló az összhang a foglalkozásokon, amely a megmérettetéseken is előnyt jelent
Fotó: Beküldött

– Scullyval elsőként egy alapképzésen vettünk részt, később beiratkoztunk a hollókői iskola dog dancing tanfolyamára. Ezt a tevékenységet a kutya fajtájától, korától és előképzettségétől függetlenül is lehet űzni – ismertette Hazafi Dorottya.

Kiemelte: már az első tanfolyam végére összeállt egy közös bemutató, amit kűrnek neveznek. Idén augusztusban pedig elindultak a Közép-Kelet Európa Dog Dancing Kupán kezdő kategóriában, amin második helyezést értek el. Szeptemberben azonban már a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhattak ugyanebben a kategóriában egy Ausztriában rendezett versenyen. Podgara Budapesten a Tükör Módszer kölyökprogramjának több tanfolyamán is részt vett. Gazdája őt is bevezette a dog dancing rejtelmeibe, így idén novemberben egy szlovákiai megmérettetésen mutathatja be a megtanult lépéseket.

Podgara mindig örömmel játszik gazdájával a szabadban
Fotó: Beküldött

– Nyáron elvégeztem a dog dancing FCI-bírói és oktatói képzést is, annak érdekében, hogy még mélyebben elmerülhessek ennek a különleges sportnak a rejtelmeiben. Mind a gazdáknak, mind a négylábúaknak nagyszerű kikapcsolódás, az ebeket mentálisan és fizikálisan is nagyon lefárasztja – fogalmazott Dorottya.

– Erre nagy szükségük van a kutyáknak, hiszen manapság jellemzően már nem terelnek és nem vadásznak az emberekkel. Kell valami közös tevékenység, amire a dog dancing kiváló, hiszen folyamatos kihívás elé állítja a gazdákat és kedvenceiket egyaránt. Ezáltal jobban megismerhető az állat, és egy jobb, bensőségesebb kapcsolat alakul ki az ember és négylábú társa között.

Hazafi Dorottya oktat is Hollókőn, tapasztalata szerint a gazdák kezdetben szégyenlősek, azonban ez a különleges sport sok bátorságot és önbizalmat ad, továbbá remek önfejlesztő tevékenység is.

Mint mondta, a kutyákkal való foglalkozás a szabadideje nagy részét kitölti, mégsem érzi ezt áldozatnak. Sőt, igazi ajándék, hogy kedvenceivel együtt űzheti a különleges sportot.

– Bízom abban, hogy a dog dancing minél tovább része lesz az életemnek, hiszen a kutyákkal teljesek és boldogak a mindennapjaim – hangsúlyozta Dorottya.

A siker titka a rendszerességben és a kölcsönös bizalomban rejlik

– Véleményem szerint a siker titka az, hogy naponta és hetente több alkalommal kell rövid gyakorlatokat végezni. A gazdáknak ez nem jelent nagy fizikai megerőltetést, de kellemesen megmozgatja a testet – fejtette ki Hazafi Dorottya.

A gazda kiemelte, hogy a versenyeken a kezdők legfeljebb kétperces bemutatóval szerepelnek, míg a legmagasabb szinten indulók legfeljebb négyperces kűrrel állhatnak a bírálók elé. – A gazdik mindig viselkedésláncokat tanítanak meg kedvenceiknek. A kutyák az ember testjeleit és vezényszavait követik, és az alapján végzik el a különböző trükköket és mutatványokat – részletezte Hazafi Dorottya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában