csípős idő és ízületi problémák

2021.10.27. 07:30

Enyhíthetjük a fájdalmat a réteges öltözködéssel – a nógrádi szakemberek adnak tanácsokat

Fokozhatja az ízületi problémákat a hidegebbre forduló időjárás. A salgótarjáni szakemberek szerint már önmagában a réteges öltöz­ködéssel és a megfelelő lábbeli kiválasztásával is sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a fájdalom felerősödését. 

Fodor Orsolya

Számos panaszt okozhat, ha valaki nem megfelelő lábbelit választ: a vastagabb talpú cipő viselése előnyösebb lehet a hidegben, mint a vékony

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A hőmérséklet csökkenésével sokaknál fokozódik az ízületi fájdalom, aminek számos oka lehet a kopástól a reumáig. Dr. Csiszár László salgótarjáni ortopéd szakorvos szerint a nem megfelelő vastagságú öltözet miatt erősödhet, illetve a test minden pontján jelentkezhet sajgó, szúró érzés.

– Aki ízületi kopástól szenved, annak fokozottan érdemes figyelni a réteges öltözködésre, amikor lehűl a levegő. Fontos melegen tartani a problémás végtagokat, mert a hideg miatt az erek összehúzódnak és csökken a vérellátás, ami fájdalmat okozhat – mondta a szakorvos.

Kiemelte: számos panaszt okozhat, ha valaki nem megfelelő lábbelit választ. A vastagabb talpú cipő viselése előnyösebb, mint a vékony. A szűk csizma is ugyanúgy ronthatja a vérkeringést, mint az alacsony hőmérséklet. Az üzletekben sokan elkövetik azt a hibát is, hogy csak ülve próbálják fel a kiválasztott darabot és nem tesznek benne néhány lépést, holott az által kiderülhetne, ha nem meg­felelő a szélesség.

Számos panaszt okozhat, ha valaki nem megfelelő lábbelit választ: a vastagabb talpú cipő viselése előnyösebb lehet a hidegben, mint a vékony

Babus-Kisbalázs Dóra salgótarjáni gyógytornász azt tapasztalja, hogy jellemzően nem a fokozatosan lehűlő időjárás okozza a legtöbb ízületi panaszt, hanem a hirtelen bekövetkező hőmérséklet-csökkenés.

– Általánosan elmondható, hogy a betegeknek felerősödnek a meglévő tünetei, ha rosszabbra fordul az időjárás. A régi törések, a sérülések és a műtétek környéke sajoghat vagy fájhat, mint egy porckopás – részletezte a gyógytornász.

Mint mondta, igazából e tünetek ellen nehéz védekezni. Sokaknál nem folyamatos fájdalom képében jelentkeznek a tünetek, hanem csak időnként tapasztalnak nyilallást, ami – ha nem foglalkozik vele a beteg – egy idő után rosszabbodni fog, vagy a meglévő alapfájdalmat erősíti fel.

A végtagfájdalomra legtöbbször már az is jótékonyan hathat, ha a fájó testrészt dörzsöljük, masszírozzuk vagy melegítjük.

Gyógymasszőr segíthet át a gondokon

Babus-Kisbalázs Dóra kérdésünkre elmondta, hogy a masszírozás hatására jelentősen fokozódik a vérkeringés, így a fájdalmas panaszok is csökkenni fognak. A szakember arra is kitért, hogy a hideg ellen fontos a megfelelő és teljes ruházat, többek között a kesztyű és a kabát is elengedhetetlen kellékek. – A fázó ember ugyanis didereg, amit az apró izom-összehúzódások okoznak. A hát izmai a folyamatos befeszülés és elernyedés miatt könnyen görcsössé válhatnak, ami masszírozás hiányában kellemetlen tüneteket okozhat – ismertette Babus-Kisbalázs Dóra.

Mint azt kiemelte: a fájdalmat csökkentheti, ha termálvizes fürdőbe látogatunk vagy rendszeresen szaunázunk. Emellett egy gyógymasszőr felkeresése is segíthet enyhíteni, sőt elmulasztani is a hidegben jelentkező gondokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában