2021.10.14. 20:00
Elkezdődött a pálinkafőzés időszaka: kevesebb gyümölcsből készülhet idén a szíverősítő
Az őszi időszak a pálinkafőzés ideje. Szécsény északi részén lévő szeszfőzdében is az üstök alá gyújtottak nemrégiben.
Oláh Zsolt immár huszonhat éve vezeti a városszéli szeszfőzdét
Forrás: NMH
Fotó: Sz. F.
Ami az idei év felhozatalát illeti, az jóval kevesebb lesz a megszokottnál. A tavaszi fagy leszüretelte a gyümölcsöket. A szeszfőzde vezetője utalt rá, hogy a szilvások túlnyomó többségét nem kímélte a zord időjárás. Azonban olyan szerencsés terület is akadt, ahol nem lehet panasz a termés mennyiségére. A körte és az alma főzetésének is lassan itt lesz már a főzési ideje, szőlőből pedig igen jó termés ígérkezik idén.
Hangsúlyozta, az üzemben mindenkinek a saját cefréjét főzik ki, s az abból nyert pálinkát viheti haza. A lepárlás két részletben történik, az első párlatból kapott anyagot másodjára tovább finomítják. Általában 100 liter alapanyagból 6–8 liter pálinkát nyernek, de ha jó a cefre, akár tíz liter is lehet. Az üzemben két 400 literes üsttel dolgoznak, amelyet naponta háromszor lehet feltölteni.
Oláh Zsolt azt mondta, hogy a pálinka minőségét nagymértékben meghatározza a cefre minősége, kezelése, ezért azt javasolja, hogy rossz, romlott, fertőzött gyümölcs ne kerüljön a cefrébe. A pálinkát ötven szeszfokon kapják meg a termelők.