az üstök alá gyújtottak

2021.10.14. 20:00

Elkezdődött a pálinkafőzés időszaka: kevesebb gyümölcsből készülhet idén a szíverősítő

Az őszi időszak a pálinkafőzés ideje. Szécsény északi részén lévő szeszfőzdében is az üstök alá gyújtottak nemrégiben.

Sz. F.

Oláh Zsolt immár huszonhat éve vezeti a városszéli szeszfőzdét

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Oláh Zsolt, a szeszfőzde vezetője 26 éve igazgatja a kis üzemet. Elmondta, hogy szeptember közepén a meggy-, cseresznye-, epercefrékkel kezdték a pálinka főzését. Főleg a környék és a környező településekről kapnak alapanyagot, de a megye más területeiről is érkeznek hozzájuk főzetők.

Ami az idei év felhozatalát illeti, az jóval kevesebb lesz a megszokottnál. A tavaszi fagy leszüretelte a gyümölcsöket. A szeszfőzde vezetője utalt rá, hogy a szilvások túlnyomó többségét nem kímélte a zord időjárás. Azonban olyan szerencsés terület is akadt, ahol nem lehet panasz a termés mennyiségére. A körte és az alma főzetésének is lassan itt lesz már a főzési ideje, szőlőből pedig igen jó termés ígérkezik idén.

Oláh Zsolt immár huszonhat éve vezeti a városszéli szeszfőzdét
Fotó: Sz. F. / NMH

Hangsúlyozta, az üzemben mindenkinek a saját cefréjét főzik ki, s az abból nyert pálinkát viheti haza. A lepárlás két részletben történik, az első párlatból kapott anyagot másodjára tovább finomítják. Általában 100 liter alapanyagból 6–8 liter pálinkát nyernek, de ha jó a cefre, akár tíz liter is lehet. Az üzemben két 400 literes üsttel dolgoznak, amelyet naponta háromszor lehet feltölteni.

Oláh Zsolt azt mondta, hogy a pálinka minőségét nagymértékben meghatározza a cefre minősége, kezelése, ezért azt javasolja, hogy rossz, romlott, fertőzött gyümölcs ne kerüljön a cefrébe. A pálinkát ötven szeszfokon kapják meg a termelők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában