áldás szállt rá

2021.09.18. 13:32

Megáldották a megújult salgótarjáni Kisboldogasszony-templomot

Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke a szombati ünnepi liturgia keretében megáldotta az elkészült salgótarjáni Kisboldogasszony-templomot.

F. O.

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Szombat délelőtt köszöntötte Varga András esperes-plébános Marton Zsoltot, a Váci Egyházmegye püspökét, aki a szentmisén megáldotta a megújult Kisboldogasszony Római Katolikus Főplébánia Templom épületét.

– Örömömre szolgál ez a nagyszerű együttműködés és azért gyűltünk ma itt össze, hogy a felújított templomot Istennek felajánljuk. A Boldogságos Szűz Mária, a Kisboldogasszony élete és példája kell, hogy emlékeztessen bennünket arra: a mi életünk nem pusztán önmagunkról szól. Azért vagyunk a világon, hogy másokat szolgáljunk és szeressünk – mondta Marton Zsolt.

Hozzátette: a felújított salgótarjáni plébánia megáldásának a napján azt ne felejtsük, hogy a közös imádság küldetés is lehet számunkra. Építsük a közösségünket, ehhez pedig kérjük a Boldogságos Szűz Mária támogatását.

A misét követően beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és felhívta a megjelentek figyelmét, hogy a fiataloknak nem kell elhagyniuk ezt a csodálatos vidéket. A felzárkóztatás már elkezdődött és ezentúl nem fog méltatlanul a háttérbe szorulni Salgótarján. A vidék fejlesztése mellett pedig lényeges a kereszténység megerősítése, hogy az emberek lelke is épp úgy épüljön, ahogy az ipar és a közlekedés.

Fekete Zsolt, a város polgármestere arról beszélt a jelenlévőknek, hogy lassan öt év telt a miniszterelnökkel folytatott tárgyalás óta, aminek eredményeként – 670 millió forintból – megújult a főplébánia és annak a környéke.

– Az eltelt idő ellenére nekünk mégis az ma a legfontosabb, hogy a projekt lezárultával Salgótarján városközpontjának egy része a felső litkei csomópont éke lett. Az előkészítés és megvalósítás során sikerült kiemelkedő együttműködést kialakítani az MVP egyházi projektjének felelőseivel, valamint a tervezővel és kivitelezőkkel. A beruházás a környékbeli önkormányzati felújításokkal együtt egy egységes arculatot hozott létre a városban: Salgótarján épül – hangsúlyozta Fekete Zsolt.

A megújulás a gazdaságra is jó hatással van

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő a beszédében kiemelte: egy olyan városban élünk, ahol minden fejlesztésnek, beruházásnak, közös gondolkodásnak és cselekvésnek jelentősége van. Salgótarjánban nincs az a beavatkozási pont, célterület, amire ne férne rá a megújulás. – Valamennyien tisztában voltunk azzal, hogy a lélek felemelése mellett ez a beruházás a magyar építőiparnak is segítséget jelent és szerepet játszik a gazdaság újraindításában. Ami legalább ennyire fontos: a templomunknak a felújítása élettel tölti meg a helyi keresztény közösség mindennapjait, építik a közösséget és óvják a kereszténységet – mondta, hozzátéve: – A kormány támogatásával több egyházi intézmény újulhat meg a közeljövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában