segítség kell!

2020.11.08. 15:20

A tél közeledtével egyre több munkájuk van a nógrádi állatvédőknek

Az elmúlt évekhez viszonyítva nem volt lényeges változás az utcára kitett kutyák számát illetően. Sok kóbor állat olyan legyengült állapotban kerül menhelyre, hogy sürgős segítségre szorul – mondta el portálunknak Paróczai Katalin salgótarjáni állatvédő.

Fodor Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

– Minden állatvédő szervezet és menhely erőn felül teljesít és próbál segíteni az összes bajba jutott kisebb-nagyobb rászorulónak, de szinte mindenhol túltelítettséggel néznek szembe – fejtette ki Paróczai Katalin. – Szerencsére az önkéntesek száma egyre növekszik, ők nagyban hozzájárulnak az állatok életminőségének a javításához.

Mint mondta: ezek a segítőkész emberek sétálós és adománygyűjtő napokat szerveznek, így közelebbről is meg lehet ismerkedni a menhelyek lakóival. A javukra írható az is, hogy egyre nagyobb számban adakoznak az emberek, segítve az ellátást.

Az állatvédő elmondta, hogy a felelőtlen állattartás következményeképpen minden évben rengeteg kölyök születik, közülük sok az utcán végzi. A kóborlók viszont nem csak fiatal állatok. Az emberek válogatás nélkül szabadulnak meg az idős, beteg, de az újszülött, nem várt jövevényektől is. Idén ugrásszerűen megnőtt a kidobott macskák száma. A kutyák létszámában nem történt jelentős változás. Megoldást jelenthetne, ha az állam támogatná az ivartalanítást és erre kötelezné a gazdákat is. Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy vásárlás helyett örökbe fogadnak és ezzel is életeket mentenek.

– Amikor hozzánk kerül egy eb, akkor az első dolgunk, hogy csipet olvasunk benne. Nagy százalékukra azonban jellemző ennek a hiánya, pedig néhány éve ezt kötelezővé tették. Emiatt sokszor a gazda kiléte egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen azonosítható be – mondta el Paróczai Katalin.

– A befogott állatok menhelyre, illetve ebrendészeti telepre kerülnek. Itt 14 napos megfigyelés után kezdődhet el a gazdakeresés, illetve jelentkezhet értük az eredeti gazdájuk. A hozzánk került állatok nagy többsége elég rossz egészségi állapotban van, hiszen legtöbbjük szülei és így ők sem kaptak rendes ellátást és megfelelő védőoltásokat. Ilyenkor akár hónapokig is eltarthat a megfelelő orvosi kezelés. Több esetben előfordul azonban, hogy a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül megmenteni néhányukat legyengült, rossz állapotuk miatt.

Gondokat okoz a pénzhiány is

Hazánkban gondot jelent a kóbor állatok sokasága az utcákon és erdőn-mezőn is. Legtöbbjük emberi nemtörődömség miatt kerül ebbe a helyzetbe. Akik nem tudják vállalni a felesleges szaporulatot, gyakran kiteszik a nem kívánt állatokat. Most, a tél közeledtével egyre nagyobb teher nehezedik az állatvédőkre. Az ivartalanítás megoldás lehetne a problémára. Sokszor a gazdák anyagi helyzete okozza a gondot. A kormány most erre próbál kidolgozni egy ivartalanítási programot, október 1-től miniszteri biztos kapta feladatul a terv előkészítését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában