őszköszöntő

2020.10.02. 13:56

Nem a megszokott módon, de idén is átadták a Karancsaljáért-díjakat

Évek óta hagyomány már a településen, hogy a július utolsó hétvégéjén megtartott falunapon átadják a Karancsaljáért díjakat. Azonban idén ez a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Ezért a helyi képviselő-testület úgy döntött, hogy az Őszköszöntő zenés délután elnevezésű műsor keretében nyújtják át az elismeréseket.

Gerhát Karina

A járvány elleni védekezést szem előtt tartva idén is szép számú érdeklődő előtt adták át a Karancsaljáért díjakat

Forrás: NMH

A kedvezőtlen időjárás miatt a tervezettel ellentétben nem a helyi parkban, hanem a hivatal nagytermében, a járványügyi előírások betartása mellett vette kezdetét a zenés délután.

Az eseményt Pál Dóra, a Karancsaljáért Alapítvány elnöke nyitotta meg. Ezt követően Simon Katát, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház társulatának tagját szólította színpadra, aki a közönséget is megénekeltette.

A járvány elleni védekezést szem előtt tartva idén is szép számú érdeklődő előtt adták át a Karancsaljáért díjakat | Fotó: NMH

Ezek után Sulyok Oszkár Jánosné polgármester köszöntötte a megjelenteket.

– A mai programunk egy kicsit másabb, mint azt a korábbi években már megszokhattuk. Azonban az idei esztendő sem olyan, mint az előzőek voltak, hiszen a koronavírus-járvány szinte teljesen megváltoztatta az életünket. Elmaradtak az erre az évre tervezett rendezvényeink. Márciustól online formában folytatódott az oktatás. Az óvodában rendkívüli szünetet rendeltünk el, bezártuk a könyvtárat és a közösségi házat, a játszótérre senki nem léphetett be és a hivatalban sem volt személyes ügyfélfogadás – kezdte gondolatait Sulyok Oszkár Jánosné.

A polgármester hozzátette: elmaradt a falunap is, azonban az élet nem állt meg. A veszélyhelyzet idején, sőt nyáron is szigorú szabályok betartása mellett folyt a munka a helyi intézményekben.

– Örömmel tájékoztatom a jelenlévőket, hogy a közelmúltban megkezdődött a helyi Napsugár Óvoda bővítése, illetve felújítása, továbbá megtörtént a Karancs-völgyi kerékpárút nyomvonalának a kitűzése is. Hamarosan befejeződik az óvoda kerítésének felújítása, továbbá még idén megkezdődik az orvosi rendelő modernebbé tétele. Ennek köszönhetően megújul a tetőszerkezet, kicserélik a nyílászárókat, megtörténik az épület hőszigetelése, valamint a rendelő és a szolgálati lakás belső felújítása is megvalósul majd.

A napokban üzembe helyeztük a falu 12 pontján elhelyezett térfigyelő kamerarendszert is – emelte ki Sulyok Oszkár Jánosné.

Az örömteli gondolatok után átadták a Karancsaljáért díjakat. A Karancsaljáért elismerő cím évente egy alkalommal annak az egyénnek vagy civil szervezetnek adható, aki vagy amely kiemelkedő társadalmi tevékenysége által hozzájárult a község szellemi, kulturális vagy közösségi életének fejlődéséhez, illetve fenntartásához. A helyi önkormányzat képviselő-testülete 2020-ban Csicsman Erzsébetnek adományozta a Karancsaljáért díjat.

– Ő volt ugyanis az, aki elsőként jelentkezett, hogy a koronavírus megelőzése érdekében többrétegű textilmaszkot varr a lakosság részére. Hónapokon át közel ezer védőeszközt készített el, amelyhez saját anyagait használta fel – mondta a polgármester.

Karancsaljáért elismerést vehettek át továbbá a Karancsaljai Hírmondó szerkesztői.

A díjátadót követően színpadra lépett Tóth-Beeri Szilvia, Tóth Dávid, Tóth Tibor és Kolozsi Szilárd, a salgótarjáni Havanna Táncstúdió Sportegyesület, a helyi Rozmaring Népdalkör, illetve a szintén falusi tagokból álló Havanna Senior Tánccsoport, valamint a helyi általános iskola diákjai.

A helyi lap szerkesztői számítanak a lakosság értékes gondolataira

– Az önkormányzat többéves szünet után, 2015-ben újraindította a helyi újságot. A formailag és tartalmilag is megújult Karancsaljai Hírmondó elkészítéséhez Kovács Péter vezetése mellett Mede Zsuzsanna és Pál István is hozzákezdett. A negyedévente megjelenő kiadvány a szerkesztők szándéka szerint több mint újság, mivel a közelmúlt falubeli eseményein kívül a település múltjából, illetve a községet éltető alkotó személyiségek tevékenységéből is táplálkozik. A lapban szinte mindig helyet kap a magas színvonalon működő óvoda és iskola nevelő tevékenysége is. A kiadvány a település fejlődéséről is tájékoztatja a helyieket. A lap interneten is olvasható kiemelt írásai a településen kívül is nagy érdeklődést keltenek, szolgálva Karancsalja jó hírét. – A szerkesztőség jelenlegi tagjai – Kovács Péter, Kéri István, Pál István – mindig számítanak a lakosság értékes gondolataira is – emelte ki Sulyok Oszkár Jánosné. Kifejtette továbbá: a Karancsaljáért díjhoz pénzjutalom is társul, amit a helyi hírmondó szerkesztői rögvest fel is ajánlottak a Karancsaljáért Alapítványnak. Az összeget a szervezet elnöke, Pál Dóra a helyszínen át is vette tőlük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában