magyarok kenyere

2020.07.29. 13:45

Gyűjtik az ország búzáját a Nógrád megyei gazdák is

Július 1-jén indult a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem országos jótékonysági program. A tíz évvel ezelőtt született kezdeményezés során a magyar gazdák gabonájuk egy részét nemzeti összefogással, a rászoruló anyaországi és külhoni magyar gyermekek ellátására adományozzák.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A program szervezői – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – idén is számítanak a felajánlásokra az időjárási viszontagságok és a koronavírus terjedésével kapcsolatos fejlemények ellenére. Már 89 gyűjtőponton várják országszerte a gazdák adományait, az összeadott búzát pedig húsz malomban fogják megőrölni.

Az étkezésibúza-ado­má­nyokat augusztus 20-ig lehet leadni megyénkben is. Külön aktualitással bír, hogy 2020. a nemzeti összetartozás éve, így a Kárpát-medencei magyar gazdaösszefogásnak még nagyobb a jelentősége, mint a karitatív mozgalom eddigi történetében bármikor. Idén, a trianoni diktátum centenáriumán az immár hagyományos összeöntő ünnepségnek a Kárpát-medence földrajzi középpontjában elhelyezkedő Szarvas városa ad otthont, július 31-én.

Felirat a zsákon: 15 millió búzaszem, hogy a Kárpát-medence minden magyarjára jusson egy. A kép Karancslapujtőn készült Archív: H. M.

Varga Mihály, a MAGOSZ Nógrád megyei elnöke a programról portálunknak elmondta: a magyar gazdáknak köszönhetően a tavalyi év kiemelkedően sikeresnek tekinthető. Csaknem 5700 adományozó gazda és mezőgazdasági vállalkozás ajánlott fel Kárpát-medence-szerte majdnem 800 tonna búzát, amelyből 472 tonna megőrlésére és civil szervezetek közötti szétosztására is sor került.

Ebből Nógrád megyében 117 adományozó nagylelkű felajánlásának köszönhetően 11 tonna búzát gyűjtöttek össze, amiből aztán 6726 kiló lisztet őröltek.

– Ebben az évben a búzafelajánlás és a liszt mellett számítunk a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra is, melyek szintén a program társadalmi célkitűzéseit szolgálják, támogatva a határon túli rászoruló magyar családokat is. Mindemellett vetőmaggyűjtéssel is szeretnénk segíteni a szükséget szenvedő Kárpát-medencei régiók magyar termelőinek – hangsúlyozta Varga Mihály.

Megyénkben három településen, Palotáson, Érsekvadkerten és Szécsényben adhatják le a gazdák búzájukat, amit a szécsényi malomban fogunk megőrölni.

Hozzátette: a július 31-i összeöntés alkalmával Magyarország megyéi és az elszakított országrészek egy-egy zsák búzája, gazdálkodóinak keze munkája vegyül szétválaszthatatlanul egy kenyérbe.

A felajánlott búza megőrlését követően az adománylisztet kiszállítják az anyaországi és határon túli civil szervezeteknek, további felhasználás céljából.

Nemzetünk testét is jelképezi

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége megyei elnöke a Nógrád Megyei Hírlapnak elmondta, hogy a nemzeti összetartozás évében hangsúlyoznunk kell, hogy mi, a világ magyarsága egy kenyéren élünk. A magyarok kenyere is 15 millió búzaszemből áll össze, így lesz a nemzet testévé, amelynek kovásza az összefogás ereje. A szervezők várják minden jó szándékú magyar ember segítségét, amelynek nyomán együtt írhatjuk tovább a Magyarok Kenyere Alapítvány sikertörténetének lapjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában