Fotók a somosi határról: magyar kocsikat fordítottak vissza

Somoskőújfalu és Sátorosbánya között is bevezette a határkontrollt Szlovákia.

Nool.hu

Bevezették a hátárellenőrzést a szlovákiai határszakaszon

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Frissülő cikkünkben beszámolunk arról, hogy az új koronavírus elleni védekezés kapcsán a magyar kormány által elrendelt veszélyhelyzet milyen hatással van Nógrád megyére.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány arról döntött, hogy péntek reggel 7 órától a közúti határátkelőin – a lengyel határszakaszt kivéve – visszaállítja a határellenőrzést – számolt be az MTI. Ahogy arról korábban beszámoltunk a magyar kormány szerdán veszélyhelyzetet jelentett be a koronavírus terjedését megelőzendő.

Tudósítónk péntek délelőtt a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen járt, ahol azt tapasztalta, hogy nincs nagy sorbaállás. A helyi rendőrök elmondták, hogy eddig nagyjából 20 magyar autóst fordítottak vissza, akik vásárolni szerettek volna Szlovákiában. A kamionosokat átengedik a határon.

Ahogy a kemma.hu beszámolt róla, a határzár Komáromra és Esztergomra is hatással van. A kialakult bizonytalan helyzet miatt a komáromi önkormányzat hivatalos oldala arra kér mindenkit, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, úgy egyelőre halassza el a határon történő átkelést. A tudósítók azt tapasztalták, hogy az esztergomi Mária Valéria híd magyar oldalán egy villogó rendőrautó strázsált péntek reggel, 8 óra magasságában. Az autóban két rendőr szemlézte a híd környékét, de nem ellenőriztek senkit, a határnál azonban a szlovák egyenruhások ellenőrzik a Szlovákiába belépőket

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök este az MTI-vel közölte: csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok – szlovák útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatniuk -, és azokat, akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Azt írta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon beszélt szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, aki arról tájékoztatta, hogy „a politikai döntés szerint” az országban dolgozó, de a külföldi környező településeken élő emberek munkavállalási célú beutazását nem akarják megszüntetni, a pontos szabályokon dolgoznak.

A kamionos közlekedést – az ellátás folyamatos biztosítása érdekében – nem korlátozzák – tájékoztatott az államtitkár.

Bevezették a hátárellenőrzést a szlovákiai határszakaszon
Fotó: L.B. / NMH

 

Veszélyhelyzeti ügyfélfogadás a Nógrád Megyei Főügyészségen

A 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel a koronavírus miatt Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a Nógrád Megyei Főügyészségen, továbbá a Balassagyarmati, Salgótarjáni és Pásztói Járási Ügyészségen az alábbiak szerint változott meg az ügyfélfogadás rendje:

A személyes ügyfélfogadás szünetel.

Az ügyészségre az ügyfelek a beadványokat e-mailben, postai levélben, továbbá az ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők az elektronikus kapcsolattartási rendszeren keresztül nyújthatják be.

Korábbi cikkeink a témában:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában