előadás

2019.12.23. 06:50

Diákok tették meghittebbé advent két vasárnapját Szentkúton

Idén utolsó alkalommal léptek színpadra Mátraházi Tamás, a Bátonyterenyei Bartók Béla Térségi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Tagintézmény drámatanárának növendékei vasárnap Mátraverebély-Szentkúton. A gyerekek által előadott műsor minden néző arcára mosolyt csalt, a szívükbe pedig becsempészte a karácsony hangulatát.

Veres Edina

Fotó: Balazs Ladoczki

A szentmisét követően vasárnap a hívek – akárcsak előző héten – ismét egy kedves előadást tekinthettek meg Mátraházi Tamás drámapedagógus növendékeinek előadásában a nemzeti kegyhelyen. Az oktató úgy fogalmazott: a téli szünetben rá fog férni a gyerekekre a pihenés, hiszen az elmúlt időszakban fellépés fellépést követett.

– A sor a Bartók Térségi Általános Iskola Kossuth Lajos Tagintézményben kezdődött a mikulási műsorral. Itt a helyi általános iskola alsó tagozatos gyermekeiből álló csoportok szerepeltek, ugyanakkor a fő műsorszám, a Télapó az erdőben című, általam átdolgozott mesejáték volt, amelyet a középiskolásaim keltettek életre. Előadásainkkal részt vettünk több városi gyertyagyújtáson, így a kisterenyei Flóra-szobornál és Nagybátonyban, a Városház téren. A harmadik és a negyedik adventi gyertya lángjának fellobbanásánál Szentkúton is jelen voltunk, ahol az első alkalommal a szentmisét követően a Bartók Béla általános iskola második osztályos tanulói egy pásztorjátékot adtak elő, míg vasárnap a közönség egy nagyszalontai betlehemes játékot tekinthetett meg, amelynek szereplői között nyolc évfolyam diákjai sorakoztak fel – mondta Mátraházi Tamás.

Hozzátette: a fent felsorolt helyszínek mellett Nagybárkány, Mátraverebély, Mátranovák és Mátraterenye községek iskoláiba is ellátogattak – a zeneiskolás diákokkal együtt – a színjátszást tanuló növendékek, ahol a Didergő királyt játszották el a megjelenteknek.

Az előadások nem érhettek volna el ekkora sikereket a gyerekek kitartása, valamint a drámapedagógus emberfeletti munkája nélkül.

– Az idén is rengeteg gyerek jelentkezett művészeti iskolánk színjáték tanszakjára, szerencsére bőven van utánpótlás érdeklődő diákokból – közölte, majd elárulta, hogyan is állít össze egy darabot a színjátszást tanuló diákjai részére.

– A karácsonyi előadások sokszor napestig tartó munkafolyamat eredményeként jönnek létre. Egy színjáték összeállítása mindig kutatómunkával kezdődik. Számos téli verset keresek és olvasok át, mielőtt összefűzöm őket. Karácsonyra minden évben készülök valamilyen pásztorjátékkal, idén a kicsik műsorát kétfajta rövid betlehemes játékból barkácsoltam eggyé. Általában ennek az a menete, hogy legalább fél tucatszor átolvasom a műveket, akkor már annyira ismerem őket, hogy szinte maguktól pattannak ki az ötletek a fejemből, amelyeket végül csak papírra kell vetni. Így áll össze egy-egy, a gyerekek által előadott műsor – mondta Mátraházi Tamás.

A drámapedagógus diákjaival a korábbi években az éjféli miséken is fellépett, valamint a téli szünetben, a helyi templomokban is jártak betlehemezni. Idén az iskolák karácsonyi műsorán, a féléves tanszaki bemutatón, valamint az adventi gyertyagyújtások programjain mutatták be kicsik és nagyok egyaránt az előadásokat, amelyekkel becsempészik a szeretet ünnepének hangulatát a közönség szívébe.

Formálja a gyerek személyiségét

Mátraházi Tamás azt is fontosnak tartja, hogy a műveket és a karaktereket mindig a gyerekekhez formálja. A próbákon nem köti őket szigorú szabályokhoz, hagyja szárnyalni a tanítványai fantáziáját. Amint kifejtette: figyeli a mozdulatokat, a gesztikulációkat, és csak indokolt esetben javít a gyerekek ösztönös mozdulatain. Fontosabbnak tartja, hogy a diákok a saját maguk módján játszhassanak, hiszen a drámapedagógia területén nem a színházcsinálás a legfontosabb, hanem a gyermek személyiségének a fejlesztése. A pozitív visszajelzésekkel, például dicsérettel motiválhatók igazán az iskolások. A meglátása helyesnek bizonyul, hiszen a szülők és a kollégák visszajelzései arról tanúskodnak, hogy egyebek mellett a gyerekek tanulási képességei szinte varázsütésre fejlődnek a drámapedagógiai órák hatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában