Erdőjárás

2023.09.28. 13:50

Lencsevégre kaptuk a szarvasbőgés pillanatait a nógrádi erdők mélyén (fotók)

A gímszarvasok bőgési időszakának a java a szeptember 15. és az október 5. közötti időszakra esik. Fotóriporterünk megörökítette a pillanatot.

Nool.hu

A gím­szarvasok nászidőszak a bőgés

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Bár a nógrádi erdőket járva a gímszarvasok látványa meghatározó lehet, ám közel sem örül annyira az ember, ha e vadakkal a kertben vagy az utakon találkozik. Portálunkon már írtunk arról, hogy a főleg erdős vidékeken honos a gímszarvas, a nógrádi hegyes-völgyes vidékeken pedig kifejezetten gyakori. A megye erdősültsége meghaladja a negyven százalékot, így gyakorlatilag mindenütt előfordul ez a vadfaj.

A szakemberek szerint a vadbalesetek szempontjából leginkább a nyári, illetve az ősz végi, téli hónapok számítanak kritikusnak. Július, augusztus és szeptember elején legfőképpen a párzási időszak miatt vágtatnak át a nógrádi utakon őzek és szarvasok, később pedig a vadászat miatt aktívabbak a megszokottnál. A gímszarvasokról érdemes tudni, hogy ősz végén és télen nagyobb csapatokat, úgynevezett rudlikat is alkotnak, amelyek akár a százas létszámot is elérhetik. Ilyenkor fokozott veszélyt jelentenek a közlekedésben.

Az Ipoly Erdő Zrt. tájékoztatása szerint az általuk kezelt erdőterületeken a gímszarvasok bőgési időszakának a java a szeptember 15. és az október 5. közötti időszakra esik. Mint írták: ilyenkor fokozott vadászati tevékenységgel lehet az erdőben is találkozni, azonban látogatási korlátozások bevezetését nem tervezik. 

A gím­szarvasok nászidőszakát köztudottan a hűvös időszakok indítják be: az erdős területeken ilyenkor a szerencsés hallgatózó akár hat-hét bika orgonálását is hallhatja egyszerre. Szeptember végén Nógrádban általában megszűnik néhány napra a bőgés. A pár napos csendet október elején-közepén még úgynevezett utóbőgés követhet.

Fotóriporterünknek bőgés közben sikerült megörökítenie az állatokat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában