Kajdy Norbert

2023.03.02. 13:50

Rangos érdemjelet kapott a belügyminisztertől a balassagyarmati tűzoltó

„Az önöké a világ legjobb mentőcsapatai közé tartozik, a legek csapata…” – fogalmazott tegnap Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes a minisztériumban tartott ünnepségen, amelynek keretében a balassagyarmati tűzoltó, Kajdy Norbert is átvehette a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát.

Angyal Eszter

Kajdy Norbert a HUNOR Mentőszervezettel Antakya-ban mentette meg 17 ember életét

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

– A Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatával ismerték el március 1-jén a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet, az Országos Mentőszolgálat HUNOR-al együtt dolgozó orvosainak, valamint a Terrorelhárítási Központ szakembereinek kimagasló helytállását, amelyet a Törökországban bekövetkezett földrengés okozta katasztrófát követően tanúsítottak – tudtuk meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményéből.

Hozzátették, a katasztrófát követő mentésben szintén résztvevő önkéntes mentőszervezetek képviselői a belügyminiszter elismerő oklevelét vehették át. A csapatokat – köztük a HUNOR Mentőszervezet balassagyarmati tagját, Kajdy Norbertet – dr. Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes köszöntötte a Belügyminisztériumban, emellett az ünnepségen Törökország magyarországi nagykövete is jelen volt.

– Egy ország büszke önökre. Azon a hajnalon néhány perc alatt dőlt össze egy Magyarországnál nagyobb területen több ezer ház. A mi generációnk egyik legnagyobb természeti katasztrófája következett be. Aggódtunk önökért, hiszen összesen hatezer utórengés történt. Bíztunk abban, hogy egészségesen jönnek vissza, de mondhatom, tízmillió magyar ember izgult ezért. A HUNOR duplán beírta magát a magyarok emlékezetébe. Amikor elkezdték a hivatásukat, arra esküdtek fel, hogy életeket mentenek. Az önöké a világ legjobb mentőcsapatai közé tartozik, a legek csapata: a legfelkészültebb, leggyorsabb, leghatékonyabb, az egyik legtöbb életet mentő csapat – fogalmazott beszédében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. 

A belügyminiszter-helyettes hozzátette, a földrengés helyszínén helytállók küldetése egyáltalán nem volt kockázatoktól mentes, mindamellett, hogy fizikai és lelki terhet is jelentett számukra. 

– Rokonaik képét tartó, síró, könyörgő embereket kellett megnyugtatniuk, élet és halál mezsgyéjén voltak. Köszönjük, hogy tizenhét családnak visszaadták hozzátartozójukat, köztük három gyereket is – tette hozzá a miniszterhelyettes, aki egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a magyarok bebizonyították, hogy a bajban lehet ránk számítani. 

Beszédét követően Rétvári Bence belügyminiszteri elismeréseket adott át a földrengésnél helytálló hősöknek. A Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Kajdy Norbert Magyarország hivatalos mentőszervezetével, a HUNOR-al kutatott a helyszínen a túlélők után hat napon át, amiért a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát vehette át a tegnapi ünnepségen. 

A Belügyminisztériumban vehették át elismerésüket a törökországi földrengésnél helytálló hősök - köztük Kajdy Norbert
A Belügyminisztériumban vehették át elismerésüket a törökországi földrengésnél helytálló hősök - köztük Kajdy Norbert
Fotós: Szőke Péter  / Forrás: BM OKF

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában