Földrengés

2023.02.25. 15:21

Szerény hős: a gyarmati tűzoltó 17 ember életét mentette meg Törökországban (podcast)

Kajdy Norbert a HUNOR Mentőszervezet tagjaként társaival közösen 17 ember életét mentette meg Törökországban. A balassagyarmati tűzoltó szerényen, ám annál őszintébben mesélt nekünk a katasztrófa helyszínén megélt élményeiről.

Angyal Eszter

Kajdy Norbert a HUNOR Mentőszervezettel Antakya-ban mentett életeket

Forrás: Nool/MTI - montázs

Többször beszámoltunk róla hírportálunkon, hogy február 6-án 7,8-as erősségű földrengés történt Törökország és Szíria határán, a helyszíni életmentésben pedig két balassagyarmati hős is részt vett. Dr. Tóth Judit, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézet igazgatója a TEK speciális orvosi egységének tagjaként segített a túlélők ellátásában a helyszínen, míg a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsoka, Kajdy Norbert a romokat kutatta egy héten át azért, hogy társaival közösen túlélőket mentsen ki onnan.

A földi pokollá vált területen azóta több ezer utórengés történt, a halálos áldozatok száma pedig mostanra meghaladta az 50 ezret. Kajdy Norbert 2006-ban, felesége ötletére döntött a tűzoltói hivatás mellett, az azóta eltelt 17 évben pedig számos ember életét mentette már meg. Mostanra világossá vált, hogy nem csupán Nógrád megye, hanem az egész ország, sőt, határainkon túl is számíthatnak a gyarmati lánglovagra, a földrengés helyszínén ugyanis 17 ember életét mentette meg, saját életét kockáztatva. 

Nem tartja magát hősnek, az ő szemében épp azok a hősök, akik át- és túlélték a földrengést, valamint hősként tekint mindazokra is, akik önként, bármiféle szakmai képzettség nélkül ajánlották fel a segítségüket a katasztrófa helyszínén nekik, hivatásos egységeknek. A HUNOR Mentőszervezet tagjai a bevetésüket követően már néhány órán belül több túlélőt mentett ki a romok közül, az ott töltött egy hét alatt pedig összesen 17 ember köszönhette nekik az életét. 

Norberték esetenként több tonnát mozgattak meg azért, hogy kimentsenek egy-egy embert, volt, akit a puszta kezükkel ástak ki a törmelékek közül. „Az élet a legfontosabb” – vallja, s hozzátette, már akkor megérte volna a befektetett munka, ha csak egyetlen embernek sikerült volna segíteniük. A helyszínen megélt, néha igen megrázó élményeibe podcast-beszélgetésünk keretében avatott be minket Kajdy Norbert: 

A HUNOR Mentőszervezet Törökországban végzett munkájáról az alábbiakban nézhetnek meg egy megrázó videót:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában