Trauma

2023.01.20. 07:48

Minden nap újraélhetik a történteket a társukat elveszítő rendőrök, vallja a nógrádi pszichológus

Az újbudai rendőrtámadás során kollégájukat elveszítő egyenruhások nem csak fizikai de lelkisérüléseket is szenvedtek. Vajon hogyan lehet egy ilyen megrázkódtatást feldolgozni? Pszichológust kérdeztünk a témában.

Sz. R.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tragikus hírrel indult a péntek reggel: halálos rendőrtámadás történt Újbudán. Intézkedés közben három rendőrt megszúrtak az éjjel, egyikük a kórházban életét vesztette. Az elkövető a büntetett előéletű Sz. Szilárd nem tett vallomást, tagadta a bűncselekmény elkövetését és panaszt tett a gyanúsítás ellen. 

A rendőri intézkedést kivizsgálták, és megállapították, hogy szakszerű volt a lőfegyverhasználat, az egyenruhások nem hibáztak. Az akció során megsérült rendőrök pár nap után elhagyhatták a kórházat, azonban a fizikai mellett, lelkisérüléseikkel is meg kell küzdeniük. 

Minden pszichológiailag megterhelő, traumás esemény után szakembertől szervezetten segítséget kapnak a fegyveres szolgálatot teljesítő egyenruhások. A témában pszichológust kérdeztünk, milyen módon lehet feldolgozni egy ilyen megrázkódtatást.

– Valószínű, hogy nemcsak a gyásszal, hanem a poszttraumás stresszzavarral (PTSD) is meg kell majd küzdeniük az egyenruhásoknak – mondta el Szabóné Koós Ibolya, pszichológus.

A szakember ismertette: ennek a lelki betegségnek fő tünete a trauma újraélése emlékezetben, álmokban, a beszűkülés a történtekre, az a nehézség, hogy akarattól függetlenül betörnek a tudatba a rémképek. 

– A haláleset miatt bűntudat jelentkezhet, mit kellett volna tenni, hogyan lehetett volna megakadályozni a tragédiát. Alvászavar, álmatlanság, felriadás, koncentrációs nehézség, nyomott hangulat vagy ellenkezőleg izgatottság, dühkitörések, agresszió fordulhat elő. A reakciók nagyon különbözőek lehetnek, ez nagy mértékben függ a személyiségtől, az élettörténettől, a szolgálat során szerzett tapasztalatoktól – mondta a szakember, aki hozzátette: nehéz megmondani, hogy a támadóra leadott célzott lövés, az akcióban az aktív részvétel, a bevonódás segíti-e vagy nehezíti a pszichés egyensúly helyreállását. Nagy egyéni eltérések lehetnek a trauma feldolgozásában és a gyógyulásban. 

– Személyes tapasztalatom szerint előfordult kiemelkedően jó stressztűrő képesség halállal végződő fegyverhasználat után, de elhúzódó, krónikus poszttraumás stresszzavar is, amely végül az állományból történő leszereléshez vezetett – mondta a pszichológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában